Fără patimă despre Anul Nou

Fiecare nou an este așteptat cu nerăbdare și cu multe promisiuni făcute propriei persoane. Cred că toți ne spunem că vom fi mai harnici, mai buni, mai ambițioși, mai cumpătați întru ale mâncatului și băutului, iar unii dintre noi chiar au curajul să își promită că vor face sport. Foarte puțini se vor ține de cuvânt. Asta pentru că promisiunile respective sunt făcute sub influența nefastă a sărbătorilor de iarnă, care ne dau impresia că suntem mai speciali, mai buni, mai înțelepți. Este o impresie falsă pentru că, dacă ne uităm obiectiv la ce se întâmplă în jurul nostru pe perioada acestor zile, constatăm că suntem doar flămânzi și însetați. Dar flămânzi și însetați de ăia care parcă n-au văzut mâncare sau băutură în viața lor, care se pot duela cu Flămânzilă și Setilă de la egal la egal și care uneori le dau clasă amândurora.

Nașterea Domnului și trecerea în Anul Nou se identifică din ce în ce mai mult cu umplerea mațului și purtarea de chiloți roșii. Că dacă nu porți chiloți roșii la trecerea dintre ani, vine sfârșitul lumii sau așa ceva. Emoția acestor zile s-a diluat de-a lungul timpului din ce în ce mai mult, transformându-le din sărbători ale sufletului, cu semnificații profunde, în sărbători ale consumerismului, cu profunde implicații financiare. Pentru că după luna Decembrie, ai nevoie de cel puțin încă două luni ca să-ți revii financiar și cel puțin jumătate de an ca să ștergi din inimă dezamăgirea pe care o simți când vezi bucuria falsă din ochii celor cărora le faci cadouri. Sau cel puțin atât durează la mine, dar eu sunt mai sensibil. De asta și răcesc repede.

La fel ca toată lumea și eu îmi promiteam multe pentru anul nou. Și tot ca lumea, mă țineam prea puțin de cuvânt față de mine însumi. Pentru acest an, nu-mi mai promit nimic. Nu mai am așteptări false de la mine. Voi face ce pot să merg înainte. Atât. La urma urmei, asta fac de când mă știu și o fac din ce în ce mai bine, nu pentru că îmi doresc asta, ci pentru că s-a acumulat în spate o oarecare experiență care îmi este de folos. Da, școala vieții este bună și devine chiar excepțională dacă o poți completa cu unele studii. Nu, nu vei ajunge bogat, dar vei fi destul de liniștit și când ai mai mult, și când ai mai puțin, și sigur nu se va întâmpla să nu ai deloc. De aici și liniștea menționată.

Anul 2020 nu se va diferenția grozav fața de restul anilor care au trecut. Ne va aduce bune, rele și depinde de noi cum vom face față tuturor provocărilor. Oricum, important este să nu uităm în anul care vine că atunci când relațiile devin doar o balanță cu profit și pierdere, nu mai ai prieteni.

(de Dragos Hutuleac)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s