Politica se poate face și altfel: Inițiativa Pătârlagele

În acest articol nu vom discuta despre Bucovina. Este un articol în care vom arăta că schimbarea în societate începe cu noi și poate fi determinată de noi, cei care ne considerăm pe nedrept „mici și neînsemnați”. Este adevărat că separat, singuri, e foarte greu (dar nu imposibil), să realizăm multe schimbări în lumea care ne înconjoară, dar uniți în jurul unor idealuri, devenim tot mai mari și mai puternici. Cam așa am putea explica ce s-a întâmplat în Pătârlagele, o localitate din județul Buzău, unde niște oameni inimoși au înființat de curand un partid politic local pe numele său „Inițiativa Pătârlagele”, cu scopul de a oferi alegătorilor o alternativă reală în fața partidelor politice deja consacrate. Este un partid politic fondat de oamenii din localitate, pentru oamenii din localitate, care nu ar fi apărut dacă cei care au condus destinele orașului Pătârlagele de-a lungul timpului ar fi găsit soluții reale pentru probleme comunității. Nimeni nu mai vrea vorbe. Este timpul faptelor și nu doar în Pătârlagele, ci și pe cuprinsul întregii țări. Într-o lume din ce în ce mai nemulțumită de clasa politică reprezentată de partidele care au în spate zeci de ani de activitate, astfel de inițiative locale reprezintă poate cea mai potrivită alternativă pentru a arăta că politica se poate face și altfel: fără agende ascunse, fără să pui interesul partidului în fața interesului comunității, fără să te gândești cât câștigi, ci cât poți face pentru cei din jurul tău.

Pe scurt despre Inițiativa Pătârlagele

Membrii fondatori ai Inițiativei Pătârlagele sunt 3 intelectuali din comunitatea locală. Două cadre didactice și un inginer au pus bazele acestui mic partid, care vrea să demonstreze veridicitatea zicalei „buturuga mică răstoarnă carul mare”, propunându-și să câștige viitoarele alegeri locale din Pătârlagele în fața partidelor deja consacrate.

Președintele acestui partid este profesorul de geografie Constantin Mircică. Absolvent al Universității din București, promoția 1998, cu specializarea Geografie Didactică, este cadru didactic al Liceului Teoretic „Radu Vlădescu” din localitate de mai bine de 20 de ani.

Inginerul Mihail Alexandru Neculai este vicepreședintele partidului. Absolvent al Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, cu specializarea Inginerie Geodezică și cu un masterat în Managementul Investițiilor în Ecosisteme, este consilier local independent încă din anul 2016.

Secretarul General al acestei formațiuni politice este dna profesor Nicoleta Alexandra Ungureanu. Absolventă a Facultății de Litere și Științe din cadrul Universității Petrol-Gaze din Ploiești, cu specializarea Pedagogia Învățământului primar și Preșcolar, având un masterat în Management Educațional și Integrare Europeană este un cadru didactic iubit și apreciat în zonă, care a acceptat să întregească echipa Inițiativei Pătârlagele.

În prezent, la mai puțin de 3 luni de când a fost inregistrat în registrul partidelor politice de pe lângă Tribunalul București, partidul are peste 100 de membri iar pagina lor de facebook „Inițiativa Pătârlagele” are peste 2200 de aprecieri, demonstrând interesul comunității față de această alternativă politică pusă la dispoziția comunității de către membrii fondatori.

Scopul declarat al acestui partid politic este  transformarea orașului Pătârlagele într-o comunitate activă, dinamică și prosperă la finalul exercițiului financiar european 2021 – 2027, iar obiectivele sale principale sunt următoarele:

1.Creșterea calității vieții prin inființarea și dezvoltarea unor servicii multiple și de calitate, oportunități de angajare, dezvoltare și înființare de afaceri, oportunități de locuire și dezvoltare personală.

2. Promovarea și implementarea unei bune guvernări locale prin valorizarea resursei umane, accesul și transmiterea informației către cetățeni, dezbateri publice generale și punctuale, informări și formări personale.

3. Stoparea descreșterii populației în orașul Pătârlagele și a migrației populației active.

4. Stabilirea unor conexiuni de colaborare și conlucrare în domeniul social, economic și administrativ cu comunitățile învecinate, cele de pe valea Buzăului și chiar din străinătate.

Se pregătesc pentru alegerile locale 

Spre deosebire de candidații celorlalte partide politice care în campania electorală promovează un discurs al urii și dezbinării, în care cel mai important este să câștigi indiferent de mijloace, în care accentul se pune pe discreditarea celorlalți candidați și pe niște promisiuni care se repetă la 4 ani fără să fi fost puse vreodată în practică, cei de la Inițiativa Pătârlagele au ales să folosească drept campanie electorală propriile fapte și realizări, împreună cu un discurs echilibrat prin care să le arate competitorilor cât și alegătorilor, proiectele care îi pot uni spre folosul comunității. De aceea, atât candidatul la primăria orașului Pătârlagele cât și cei aflați pe lista de consilieri locali se vor prezenta în fața alegătorilor arătând ce au făcut de-a lungul timpului pentru comunitatea din care provin și căreia încearcă să-i ofere mai mult. După cum am spus, îi vor recomanda faptele și realizările, iar acestea sunt cele mai eficiente instrumente electorale într-o societate care s-a săturat să tot aștepte măsuri administrative concrete, care s-au săturat de vorbe și promisiuni fără acoperire. De aceea, când vine vorba despre candidatul Inițiativei Pătârlagele la funcția de primar al localității, respectiv domnul profesor Constantin Mircică, alegătorii îl consideră „un deschizător de drumuri” în ciuda faptului că „nu prea este glumeț”, dar totodată sunt conștienți că epoca hăhăielilor a trecut. Este timpul pentru epoca faptelor! Este cunoscut celor din Pătârlagele ca fiind un om „serios, familist și bun profesionist” fiind considerat potrivit pentru primăria orașului deoarece „e diferit de cei ce au fost primari în Pătârlagele până acum. Este un intelectual, un profesor care a obținut rezultate bune și foarte bune în activitatea profesională. Pe lângă munca lui în învățământ, a lucrat și încă lucrează pentru GAL-ul Valea Buzăului, ceea ce mă face să spun și să cred că promisiunile sale legate de investiții făcute cu ajutorul fondurilor europene vor fi duse la îndeplinire, nu vor rămâne doar la stadiul de promisiune. Are experiență în munca cu astfel de proiecte. A fost și este un om umblat prin lume, a înființat primul ONG din zonă, a fost permanent preocupat de identificarea unor căi pentru ridicarea nivelului de trai din zona noastră. Tot el a deschis primul centru social din localitatea noastră, prin intermediul căruia bătrânii primeau zilnic o masă caldă și posibilitatea de a se întâlni și socializa. A reușit să aducă primul proiect Erasmus în Liceul Teoretic „Radu Vladescu” și de-a lungul timpului a desfășurat tot felul de tabere pentru tineret” – au declarant pentru noi susținătorii dânsului.

prof constantin mircica
profesorul Constantin Mircica

În loc de încheiere

Epopeea partidului politic „Inițiativa Pătârlagele” nu se încheie aici. Este abia la început. Pentru că este un partid local, fondat de membri ai comunității datorită nevoii de schimbare, care știu de ce au nevoie ca localitatea lor să corespundă așteptărilor avute, îi vom urmări evoluția și vom căuta să prezentăm cititorilor noștri această evoluție sperând să obținem prin asta o radiografie a societății, să vedem dacă noi românii chiar suntem deschiși la schimbare, dacă chiar ne dorim schimbarea clasei politice și dacă suntem în stare să trecem de iluzia vorbelor frumoase, la politica faptelor. Inițiava Pătârlagele este un proiect politic care merită să fie cunoscut, pentru speranța care o dă comunității și pentru modelul oferit celor care își doresc cu adevărat să pună umărul la schimbarea societății în bine, prin implicare politică efectivă, nu doar prin comentariile cu rost sau fără rost de pe margine.

initiativa patarlagele

(de Dragos Hutuleac)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s