La ziua dlui Horbovanu

La ziua dlui Horbovanu se cuvine să ne scoatem pălăriile de pe cap și să salutăm. Unii o vor face cu eleganță și discreție, alții cu gesturi teatrale, în timp ce țăranii ca mine și ca George a lu’ Sauciuc o să dăm cu ele de pământ exclamând: ăsta da om! Pe urmă vom ciocni câteva sticle de bere Suceava în cinstea lui, nu că n-am vrea să bem altceva dar rareori se întâmplă să avem la noi parale pentru ceva mai de soi. De asta și lăudăm berea Suceava de parcă ar fi cea mai utilă invenție lăsată de Dumnezeu pe Pâmânt, de la femeie încoace. De calici! Tot de asta suntem și fideli, și morali, și scriitori.

Pe domnul Horbovanu l-am cunoscut într-o zi de noiembrie acum aproape 5 ani. Era frig in draci și nu știu de ce George insista să stăm pe o terasă semi-improvizată a unui bar semi-improvizat, puțin mai la deal de Zimbru. Universul știa că urmează să cunosc pe cineva special, așa că în ziua aia am avut bani de votka Absolut. De fapt tocmai ce imi cumpărase George o carte si am zis să folosim banii cu înțelepciune.

După nici 15 minute de așteptare, a apărut și domnul Horbovanu. Votka nu reușise să mă încălzească, dar prezenta lui da. Politețea lui, finețea replicilor, cultura m-a dus cu gândul spre lumea boierilor din perioada interbelică. Și cel mai frumos era faptul că nu mă simțeam stingher în prezența lui. Deși nu ne întâlnisem până atunci, discutam ca și cum ne-am fi știut de o viață. E drept că în ceea ce mă privește și cele 200 de ml de votka Absolut deja consumate se prea poate să fi jucat un rol major în actul comunicării.

În ziua respectivă n-am descoperit că are umor. Am descoperit în schimb un om educat, de un bun simț ieșit din comun, a cărui prezență în viața ta, te bucură. Ulterior am aflat că-i și umorist. Nu vă zic cât am râs pe treaba asta…

La mulți ani, dle Horbovanu. Să ne trăți ani mulți și buni!

(de Dragoș Huțuleac)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s