M-aș bucura ca și copilul meu să se poată bucura de libertățile de care și eu m-am bucurat

În privința viitorului sunt un om pesimist. Nu e vorba despre un pesimist tragic, care să mă facă să-mi rup hainele de mine, să mă gândesc la revoluții, sau care să mă facă să urasc oamenii. E vorba despre un viitor tot mai lipsit de libertate, tot mai lipsist de drepturi, tot mai lipsit bucuriile mici și simple ale vieții, cum ar fi acela de a ieși la o plimbare fără să dau notă explicativă sau să merg până la magazin fără să-mi fac probleme dacă sunt sau nu vaccinat.

Mă amăgesc că singurul spațiu în care voi fi cât de cât liber va fi proprietatea personală de care mă îndoiesc că noile orânduieli socialiste care cuprind tot mai agresiv toata lumea se vor atinge în următorii 20 de ani. De asta caut să-mi extind grădina. Nu mult, dar suficient cât să mă pot plimba suficient prin ea fără să mă întrebe nimeni de sănătate unde mă duc, ce fac. Fără să trebuiască să dau declarații. Și suficient de mare cât să mă pot ascunde de nevasta sau copil o zi întreagă dacă nu vreau să dau ochii cu dânsele. De urmărit, tot voi fi urmărit, dar nimeni nu-mi va face nimic cât timp mă plimb numai până în fundul grădinii sau înapoi. Și da, voi fi vaccinat ca să pot intra când și când în magazine. Mă îndoiesc că la țara va exista „Glovo”, dar mai știi.

O extensie a libertății mele va fi biblioteca, unde se vor găsi majoritatea titlurilor clasice din literatura lumii. Muncesc la completarea ei săptămânal și chiar crește văzând cu ochii. Ciudat, dar am convingerea că mai multă libertatate voi găsi în cărțile respective decât în lumea online a internetului care este din ce în ce mai cenzurat, care are din ce în ce mai multe reguli lipsite de sens, ca mai toate regurile care le aduce cu ea societatea asta progresită în care nu mai știi care e bărbat, care e femeie, că ajungi să-ți fie și frică să mai faci sex. Că cine știe ce surpriză apare din pantalonii din fața ta. Iar mie nu-mi plac surprizele. În privința asta, prefer să știu la ce să mă aștept.

Și altă doza de libertate mi-o voi lua din activitățile gospodărești care cel puțin în imaginația mea, ar trebuie să mă facă destul de independent din punct de vedere alimentar.

Bineînțeles că toate planurile astea pot fi lesne date peste cap, la fel de bine cum se prea poate să mă înșel asupra dictaturii care va veni pe criterii de corectitudine politică. Cel puțin, în privința dictaturii, mi-aș dori din toată inima să mă înșel, nu de alta, dar m-aș bucura ca și copilul meu să se poată bucura de libertățile de care și eu m-am bucurat. Să nu facă parte dintr-o societate care o spală pe creier mai ceva ca cea comunistă, o societate în care în ciuda aparențelor, nu omul este pe primul loc, ci numai gândirea bolnavă a unora se află în prim plan și promovată ca litera de lege pentru toată lumea. Fără să mai conteze logica, fără să mai conteze legile naturii, fără să mai conteze nimic din ce-i firesc și normal.

de Dragoș Huțuleac

Biseica din Paltinu (foto: Sorin Onișor)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s