Biserica de lemn „Dragoș Vodă” (Putna, județul Suceava) este cea mai veche și singura biserică de lemn medievală, cunoscută până în prezent, păstrată pe teritoriul României.Cunoscută și ca Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna sau Schitul Putna, este un lăcaș de cult ortodox ce datează, conform tradiției, de la mijlocul secolului al XIV-lea.
Biserica a fost ridicată inițial în satul Volovăț, mutarea de la Volovăț la Putna fiind realizată conform izvoarelor istorice în vremea lui Ștefan cel Mare. În prezent, edificiul religios se află localizat în cimitirul satului, la aproximativ 1 km distanță de Mănăstirea Putna. Partea de răsărit a bisericii este cea mai veche fiind datată din primii ani ai secolului al XV-lea. Pentru a se determina vechimea acesteia, în noiembrie 2002, arhitectul român Alexandru Baboș a prelevat 16 probe din diferite părți vechi ale structurii bisericii. Aceste probe au fost analizate în primăvara anului 2003 de specialistul suedez Hans Linderson, la Laboratorul de dendrocronologie din Lund (Suedia). 12 probe din lemn de stejar au fost datate între anii 1399-1402, dar cu menţiunea că lemnul a fost tăiat cu 50-60 de ani înainte. Aşadar, tocmai în perioada descălecatului lui Dragoş Vodă.
Rezultatele studiului lui Baboș și Linderson au fost publicate în lucrarea “Mănăstirea veche de lemn a Putnei în arhitectura medievală românească”, în care este pusă în evidență valoarea documentară deosebită a bisericii de lemn de la Putna pentru istoria arhitecturii de pe cuprinsul României.
Există două variante în ceea ce privește anul exact al construcției lăcașului: 1353 (după cum este consemnat de ieromonahul Putnei, Sevastian Georgiescu, în manuscrisul „Descriere pentru biserica din satul Putna, numită mănăstirea veche a Putnei care acum ca parohialnică eclezerisească” din 4 iulie 1853); sau 1346 (după cum este indicat de Dimitrie Dan în monografia Putnei din 1905). Primul cronicar care a menționat această tradiție a fost marele vornic Nicolae Costin (1660-1712) în „Letopisețul Țării Moldovei de la zidirea lumii până la 1601 și de la 1709 la 1711”.Biserica de lemn a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015 la numărul 337, având codul de clasificare SV-II-m-A-05594.
Sursa: pagina facebook BUCOVINA Vicov de Sus
