Casian Balabasciuc: „Nu mai explică nimeni ce înseamnă să fii mândru de țara ta, lipsesc îndemnurile de întrecere la învățătură”

Vouă, celor cu inimi curate și gânduri nevinovate, care intrați de mâine în sălile de clasă cu bucuria și emoțiile unui nou început școlar, vă adresez salutul meu. Cu mulți ani mai înainte țara era mândră de elevii săi și se străduia să le ofere cărți gratuite, școli spațioase, clase curate și profesori buni. Părinții își drămuiau posibilitățile bănești ca fiecare copil, în prima zi de școală să fie îmbrăcat cuviincios și să aibă strictul necesar pentru învățătură. Școlarii erau priviți cu importanță, ca viitorii cetățeni ce vor munci pentru țara și pentru familiile lor. Prima oră din noul an școlar era prilej de dialog cu învățătorul sau dirigintele clasei. De fapt mai mult vorbeau dascălii, pentru că cei din bănci se sfiau.

Azi multe s-au schimbat. Nu mai vorbește nimeni despre „ schimbul de mâine”, nu mai explică nimeni ce înseamnă să fii mândru de țara ta, lipsesc îndemnurile de întrecere la învățătură pe care le primea generația mea la școală. Adică s-au pierdut acele elemente care la un loc se numesc patriotism. Așa că odată cu urarea de succes la învățătură pe care v-o adresez, vă doresc să învățați să vă iubiți țara cu tot ce îi aparține, pentru că nu este a altcuiva, ci numai a voastră. Vă îndemn să fiți îndeajuns de pregătiți încât să o puteți face mai bună, mai demnă și mai liberă, ca să vă puteți mândri cu ea, așa cum și ea s-a mândrit cu părinții voștri. Să fiți școlari fruntași, să fiți români adevărați!

Autor: Casian Balabasciuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s