Icoana Sfântului Efrem a izvorât mir la Mănăstirea Rarău (marturisire)

Dintre toți sfinții, aceștia mai noi ( moaștele Sfântului Efrem au fost descoperite acum vreo șase decenii) se spune că sunt grabnic mijlocitori și foarte râvnitori în ai ajuta pe oameni. Parcă au, așa, un fel de elan al tinereții! De aceea este bine să avem o iconiță a sfântului respectiv acasă și să îi cerem ajutorul la nevoie. Sfântul Efrem cel Nou este unul dintre sfinții cei mai cunoscuți, tocmai pentru mulțimea nemăsurată a creștinilor pe care i-a ajutat, în tot felul de necazuri.
Personal, am simțit de multe ori influența binefăcătoare a Sfântului Efrem, de aceea port tot timpul la mine o iconiță a sa , în portofel, în folia în care țin și buletinul. Două dintre minunile sale cu mine le-am ținut minte …
Prima dată nu am fost însă vrednic, păcătosul de mine, de darul sfântului….. Era la Rarău, la mănăstire la părintele Ioan, o icoană a Sfântului Efrem adusă de un călugăr de la Muntele Athos. Era păstrată în chilia acelui monah. Într-o zi icoana a izvorât mir, foarte mult mir. Veneau călugării și unii dintre credincioși și strîngeau mirul ,,cu borcanele” …. Această minune dura deja de vreo două-trei săptămâni, când într-o duminica, mi-a dat Dumnezeu gândul cel bun să merg la mănăstire la sfânta liturghie. Acolo, am aflat despre minune. Am zis unui călugăr că aș vrea să văd și eu . Binevoitor, acesta, mi-a răspuns că avem dezlegare să intrăm în chilie și să ne închinăm la icoană și că pot lua și mir ,,că este mult….” Am pornit spre chilia unde se afla icoana izvorâtoare de mir a sfântului, dar nu stiu cum s-a făcut că , pe drum , m-am cam încurcat în gândul că ,,poate nu-i potrivit acum, să las mai bine pe săptămâna viitoare….” Nu mai țin minte de ce gândeam așa. O fi fost și la mine ăla de jos, pe care părintele Cleopa Ilie îl numea ,,dracul amânărilor,, și care șoptește la urechea omului cu bune intenții ,,să amâne pe alta dată,,…. ca să rămână omul doar cu bunele intenții și atât.! Cu atât am rămas și eu, că m-am întors din drum, zicându-mi că o să vin dumineca viitoare. Am venit, e drept, dar icoana nu mai era la mănăstire, o luaseră alții si o duseseră la București . Si acum, după mulți ani, regret că am fost slab în credință și am pierdut atunci darul lui Dumnezeu!
A doua oară, m-a ajutat sfântul chiar fără să-i cer și m-a scăpat de o amendă rutieră uriașă (așa ca pe la noi, la nimenea!….). Conduceam pe atunci o bătrână dacie 1310, pe care o foloseam de ani de zile pentru navetă. Noi ăștia cu dacie 1310 știam că orice întâlnire cu poliția era motiv de amendă, deci cam bănuiam ce ne așteaptă când ne opreau un anumit gen de polițiști…. Într-o zi, eram în drum spre Suceava și chiar înainte de a intra în oraș m-a tras pe dreapta poliția rutieră. Am văzut că era și R.A.R-ul mobil, spaima șoferilor cu mașini mai vechi. Fiind cu dacia 1310, mi-am dat seama că n-am cum să scap de amendă, plus talonul confiscat de R.A.R…. probleme mari! Cei care au mai avut de a face cu R.A.R-ul mobil cam cunosc situația! De altfel, privirea polițistului care mi-a cerut buletinul și actele mașinii reflecta clar realitatea în care mă aflam. I-am înmânat acestuia actele fără nici un comentaru și, zicându-mi în minte ,, fie voia Domnului „”, m-am resemnat, așteptând să se întoarcă cu amenda ….. După o vreme, se întoarce domnul polițist la dacia mea și cu o privire cam îndepărtată mi-a zis doar atât: ,, să-i mulțumești Sfântului Efrem că ai scăpat!…” Și mi-a dat înapoi actele mașini și buletinul….. fără procesul verbal de amendă ! Sincer, i-am mulțumit frumos, deși n-am înțeles la început ce a vrut să zică! Mai apoi, când am pus buletinul în portofel, am văzut pe spatele actului, în folie, icoana cu Sfântul Efrem, așa cum o țin eu tot timpul. Deci, polițistul avea evlavie la sfântul și văzâdu-i icoana s-a milostivit….. Uite așa m-a ajutat pe mine Sfântul Efrem să scap de amendă!
Sfinte Efrem cel Nou roagă-te lui Dumnezeu pentru noi !

Autor: Lazăr Dorin

Sfântul Efrem cel Nou

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s