Ce am invățat în 2021

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în 2021 este aceea că pentru a face o analiză corectă a unei situații trebuie să ne folosim strict de informațiile pe care le avem. Nu pe presupuneri. Chiar dacă presupunerile se dovedesc a fi mai târziu corecte, analiza obiectivă nu poate fi întemeiată pe ele. Cel mai sigur este să de folosești de ceea ce știi cu certitudine. E plictisitor, neplăcut, dar obții o analiză de moment care reflectă cel mai bine realitatea. Am spus analiză de moment, pentru că ulterior pot apare alte informații care le completează pe primele, schimbând „realitatea inițială”. Abia când ai toate informațiile, ai imaginea reală de ansamblu. Până atunci ai episoade de „realitate”

A 2-a lecție însușită anul trecut constă în conștientizarea faptului că a te minți pe tine însuți e mult mai dăunător, chiar distrugător aș putea zice, decât a-i minți pe ceilalți. E bine să fii sincer și cu ceilalți, dar cu tine e cel mai important. Pentru că asta te ajută să-ți știi locul în lume. Tu ești ceea ce ești. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Dacă vrei să pari mai mult, sau mai puțin, devii nefericit, frustrat, anxios. În schimb, dacă ești sincer cu tine însuți și te evaluezi corect, o să găsești cel mai potrivit drum pentru a avea o viață frumoasă. Și rareori facem această evaluare cum trebuie, bazându-ne pe sinceritate față de noi înșine. Nu mă credeți? Uitați-vă câte drame sunt în jurul nostru. N-ar mai fi nici una dacă omul ar fi sincer cu sine însuși, și-ar cunoaște locul în lume și ar accepta ceea ce este.

A 3-a lecție…poți să-i iei omului totul. Absolut totul. Va suferi, se va chinui, se va târî, dar cumva va izbuti să se ridice. Abia în momentul când i-ai luat și speranța, abia atunci l-ai „ucis”. Abia când nu mai are speranță, nu mai are nimic. Indrăznesc să afirm că tocmai de asta sunt importante religiile: conservă speranța omenilor. Iar în acest sens, creștinismul le dă lecții celorlalte culte religioase.

A 4-a lecție: Valoarea este dată de context. Izolați într-un deșert, e mai bogat cel cu sticla de 2 litri cu apă, decât cel cu servieta cu 2 milioane de dolari.

A 5-a lecție. Am înțeles vara aceasta de ce trebuie să-l iubești pe Dumnezeu mai mult decât pe copilul tău sau soția ta. Pentru că unul dintre cei doi, sau chiar amândoi, pot dispare din viața ta și atunci, pentru că-i iubești mai mult ca orice pe lumea asta, ești distrus într-un asemenea hal încât nu-ți mai poți reveni. În schimb, Dumnezeu (sau ca să împac și ateiștii „conceptul de Dumnezeu) nu pleacă nicăieri, decât dacă îl izgonești tu. Și atunci când dispare copilul sau soția din viața ta, râmâi totuși cu un „prieten” care nu te trădează, e acolo, îți înțelegea durerea și te poți sprijini de iubirea pe care i-o porți ca să treci cu bine prin orice tragedie….exact ce spuneam mai sus cu speranța…

de Dragoș Huțuleac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s