Daniela Ceredeev: „Cum se învață și se trăiesc statornicia și statornicirea? ”

Cum se învață și se trăiesc statornicia și statornicirea?

Și-n zile ca acestea, când e-atât de aproape Cerul de tine încât auzi pași de Fiu de Dumnezeu prin zăpada inimii. Și-L știi așteptându-te, iar și iară, căutând ades printr-un ochi de fereastră, pe-o creastă de deal vecin cu sprânceana norilor, sau la un capăt de crâng – de vânt mai curând decât de oameni cutreierat, sau în inima muntelui împânzit ca de brazi de-atâtea povești cu viață-n ele și bine. Cum ar fi să te lași așteptat pe acoperișul lumii, în ajun de Iordan, și să pierzi o asfel de liturghisire în vecinătatea Cerului?Cum să nu-mpărtășești Bucuria?

⚜️ Agheasma Mare, tăinuită-ntre icoane încă de anul ce-a trecut și-nsemnată – ca odinioară de străbuni – cu busuioc și tricolor; curățitoare și vindecătoare și vie.

⚜️ Sfânta Cruce, „pedagogul nostru spre Înviere”, „sensul ascensiunii noastre” și făgăduința înveșnicirii prin jertfa de sine.

⚜️ Mănunchiul de busuioc, „floarea regelui” sau „iarba dragostei”, încreștinată cupă purtătoare de dar.

⚜️ Și sufletul de creștin – bun, cald și primitor, asemenea ușilor de-a pururi ne-ncuiate – ce-ntâmpină cu lumânare-n sfeșnic și cu bucuria făgăduinței împlinite vestirea „Chiraleisaaaaa”! Ne fie tuturor și fiecăruia în parte cu-nvrednicire spre de negrăit reîncredințare: „Acesta este Fiul Meu cel iubit!” (Matei 3,17) ✍️ (*„Triodul – Golgota pocăinței”, † Calinic, ed. Doxologia, 2011)

Autor: Daniela Ceredeev

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s