Senatorul Ioan Stan: „Guvernarea nu este o glumă și nici fugă de responsabilitate, ci trebuie să găsim soluții continuu și asumat pentru binele românilor”

Trebuie să spunem că PSD nu poate accepta sub nicio formă ca pensiile românilor să fie afectate din cauza negocierilor nereușite ale fostului ministru Ghinea de la USR, referitoare la PNRR. De aceea PSD va merge la Bruxelles pentru a obține o optimizare a acestui program de finanțare europeană, cel puțin în privința pensiilor, astfel încât Legea pensiilor să poată fi aplicată așa cum scrie în Programul de guvernare. Indiferent ce spune ministrul Fondurilor Europene, Guvernul trebuie să facă acest lucru împreună cu Comisia Europeană, pentru că asta scrie în programul Coaliției de guvernare cu care ne-am prezentat în fața românilor. Or PSD nu-și permite să-și încalce cuvântul dat milioanelor de alegători care ne-au oferit prin vot, încrederea lor.
Acestea fiind spuse, considerăm că există mai multe motive pentru care PNRR trebuie optimizat.
În primul rând, procentul din PIB al pensiilor nu poate rămâne la nivelul de 9,4% din PIB, pentru că asta ar implica scăderea pensiilor, ceea ce este exclus să se întample din perspectiva PSD-ului, atâta timp cât ne aflăm la guvernare.
În al doilea rând, diminuarea cu 2 miliarde Euro alocați României prin PNRR implică oricum o modificare a finanțării pe capitole din acest program și în al treilea rând, credem că este o obligație cel puțin morală din partea Guvernului de a negocia cu Comisia Europeană astfel încât să poată fi aplicată Legea pensiilor, așa cum ne-am angajat în Programul de guvernare. Pentru că atunci când am venit la putere am asigurat românii că în termen de 120 de zile vom stabili calendarul de implementare a Legii pensiilor 127/2019, în vederea eliminării inechităților din sistem.
Drept pentru care considerăm că optimizarea PNRR-ului nu poate fi amânată până în 2023 cum spune purtătorul de cuvânt al PNL, ci trebuie trebuie transformată într-o prioritate a Coaliției de guvernare, iar ministrul Vâlceanu are datoria să ne spună cum se va stabili de unde se vor tăia cele 2 miliarde de euro, în urma diminuării fondurilor disponibile pentru România prin acest program. Totodată, ministrul PNL al Fondurilor Europene trebuie să finalizeze urgent cadrul legal pentru finanțarea proiectelor prevăzute în PNRR pentru ca ceilalți miniștri să poată aduce banii europeni pentru cetățenii români.
După cum pot vedea colegii de la PNL, guvernarea nu este o glumă și nici fugă de responsabilitate, ci trebuie să găsim soluții continuu și asumat pentru binele românilor.

Senator, Ioan Stan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s