Dragoș Huțuleac: „Nu poți vindeca tu, ca om, sufletul altui om”

Omul nu are nevoie de nimic din ceea ce i se oferă cu forța. Nu-l ajuta cu forța, nu-i oferi iubire cu forța, nu-i oferi timpul tău cu forța, nu-l aprecia cu forța, ș.a.m.d. Ba aș merge până acolo cu gândul încât aș crede că ceea ce vrei să-i oferi tu cu forța, este exact ceea ce ai tu nevoie. Tu…nu el. Sau, ca să-l parafrazez pe bunicul Teofil: dacă trebuie să-l fortezi să intre, înseamnă ca nu se potrivește….

***

Golul din suflet nu se umple cu bere, nici cu vin, nici cu bijuterii, haine, bani, case, mașini etc. Astea iți oferă satisfacții de moment. Și pentru că sunt trecătoare, trebuie să fugi mereu după ele, nu te poți odihni, nu iți găsești tihna nicicum. O să zic o banalitate, dar m-am convins că iubirea este singura capabilă să umple golul respectiv. Ba mai mult, nu doar că umple golul din noi, dar umple și fiecare crăpătură din suflet vindecandu-i toate cicatricile.

***

În parc la universitate sunt o grămadă de copii ucraineni. Se joacă cu copiii noștri de parcă s-ar cunoaște de-o viață deși habar n-au nici unii ce vorbesc. Bunătatea rămâne până la urma o limbă pe care o înțelege toată lumea, îndeosebi cei mici. Interesant este că suntem mulți tătici români și multe mămici ucrainence.  Sunt atât de frumoase încât, chiar dacă e frig și a început să plouă, parcă am mai sta puțin….de dragul copiilor, se înțelege.

***

Acum 4 ani, tot cam pe vremea asta, am găsit o ofertă foarte bună de gem la o tarabă în Piață Mare: -gem de prune:10 lei; -gem de vișine: 10 lei; -gem de caise: 10 lei; -gem de plăcere: 100 de lei. Azi mi-am zis că n-ar strica să mă aprovizionez un pic, (mi-era și poftă!), că na…războiul e colea, nu strică să fie în casă. Gem de plăcere nu mai era nicăieri, iar restul s-au scumpit toate. Atâta am avut de spus.

***

Nu poți vindeca tu, ca om, sufletul altui om. Numai el însuși poate face asta.  Dar daca ții la omul respectiv, poți face în așa fel încât să-i ușurezi această sarcină.

***

Un gând pt cineva drag: Indiferent de statut, indiferent de cât suntem de frumoși sau de urâți, indiferent dacă suntem bogați sau săraci, indiferent de religia avută, toți trecem prin aceleași suferințe…doar scenariile diferă.

***

Cel care te iubește, te ajuta să crești ca om. Poate nu-ți va oferi un statut, haine de firmă, bijuterii, mașini, excursii extravagante. Dar iți va oferi timpul și răbdarea sa. Și va avea grijă de liniștea sufletului tău, mai mult decât de liniștea sufletului său. Atât!

***

Tocmai am citit un articol intitulat „Cuvinte care au schimbat lumea”, unde erau citate diferite personalități cu zicerile lor, ziceri care au marcat istoria omenirii la un moment dat. După lectură am rămas la concluzia că în fapt, singurile cuvinte care au puterea de a schimba lumea sunt: „te iubesc”, ”multumesc”, „iartă-mă”.

de Dragoș Huțuleac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s