Desi traim intr-o epoca a vitezei si tindem sa ne concentram doar asupra anumitor aspecte ale vietii si in special asupra carierei, unele femei reusesc sa gaseasca un echilibru si sa imbine armonios viata profesionala cu cea de familie.
În urmă cu 40 de ani, în anul 1982, o femeie originară din Rădăuţi descoperea gustul care între timp a ajuns celebru, al ciorbei rădăuţene.
Ea se numeşte Cornelia Dumitrescu şi pare să fi scris istorie cu acest fel îndrăgit de mâncare nu doar în România, ci în întreaga lume. Potrivit celor de la pressone.ro, ea introdus pentru prima oară într-un reţetar ciorba care a devenit o alternativă excelentă la cea de burtă, considerată simbol al „decadenţei“ în gastronomia bucovineană.
Reteta a aparut de fapt la sugestia sotului doamnei Cornelia. Acestia, locuind la tara, cresteau pasari si curcani din care preparau diverse mezeluri, pieptul de curcan neavand insa o intrebuintare aparte. Trecand prin mainile dibace ale doamnei Cornelia si combinat cu ingrediente simple si accesibile tuturor reteta a fost mai intai gustata la masa familiei ca mai apoi sa treaca in meniul restaurantului Nordic din orasul Radauti. Din motive economice insa pieptul de curcan a fost inlocuit cu cel de pui, in rest igredientele au ramas aceleasi. Noul fel de mancare a avut succes , fiind preluat in timp de restaurantele din intreaga tara si chiar de cele cu specific romanesc de peste hotare. Reteta exista in diverse variante fiind adaptata dupa specificul locului insa in forma ei originala o puteti gasi cu precadere in zona Bucovinei. Ingredientele sunt simple: piept de pui, supa concentrata de pui cu legume , usturoi, otet, faina de grau, smantana , oua. Cum se procedează: Se pune pieptul de pui la fiert, se spumează, iar când este gata se scoate pe o farfurie și se adaugă în apă legumele curățate și lăsate bucăți mari. După ce au fiert, legumele se scot și se pasează sau se trec prin sită. Pieptul de pui se taie în fâșii. Se adaugă împreună în oala cu zeamă și se mai lasă să dea un clocot împreună. Se drege ciorba cu un amestec din un polonic de zeamă fierbinte, găbenușurile de ou, smântâna (și iaurtul, dacă este cazul). Se toarnă această legătură în oală și se amestecă bine.Dacă poftești cu usturoi, îl cureți, îl zdrobești și îș adaugi în oală. Dregi gustul cu sare și oțet (sau zeamă de lămâie). Dai oala de pe foc și presari pătrunjel verde tocat.
Aduci la masă cu oțet, usturoi, smântână și ardei iute (pentru ca fiecare mesean să potrivească gustul după plăcerea lui…!!!
Sursa: pagina facebook Leagănul Bucovinei
Autorul postării: Nelu Enache