Gânduri care nu-mi dau pace

Am citit „Sfârșitul Ceaușeștilor. Să mori împușcat ca un animal sălbatic” de Grigore Cartianu. Foarte bine scrisă cartea și impresionant de documentată. Aș pune-o pe lista de lecturi obligatorii ale studenților de la Istorie. Documente peste documente, stenograme peste stenograme, declarații peste declarații, mărturii peste mărturii (majoritatea din primă sursă), toate puse cap la cap, timp de mai bine de 3 ani, de cunoscutul om de presa. Dramatice zile și tristă soartă au avut și tara și Ceausestii. Putea să fie altfel!

 Andrei Kemenici „gazda” celor doi Ceausești în ultimile lor  3 zile de viață: „Cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe parașutiști  cum se chinuiesc să-i lege cu sfori pe soții Ceaușescu. Elena cerea îndurare. Se împotrivea chiar. Nicolae Ceaușescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv aceasta umilință. Însă plângea. Îi șiroiau lacrimile pe obraz. Și suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer și profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii și privirile lui. Mi-era rușine, o imensa rușine! Nicolae Ceaușescu nu s-a opus tratamentului ce i se pregătise. Niciun moment, nici macar pe drumul spre zidul de execuție. Plângea doar…și lacrimile alea, ale lui mă sfâșiau, mă dureau cumplit”.

***

Orice persoană cu inteligență medie, poate face lucruri incredibile cu viața sa, atâta timp cât are obiective clare și dacă are sufletul într-atât de liniștit, cât să-i permită minții lui să se concentreze pe scopul propus. Doar că omul acela cu inteligența medie, trăiește într-o lume atât de nebună încât, pentru a avea sufletul liniștit, ar trebui să fie cu desăvârșire prost!

***

Tare bine mi-ar fi prins sa invat in scoala ABC-ul dulgheriei, tamplariei, electricitatii, constructiilor si al instalatiilor! Poate nu  ar strica pe viitor sa se introduca in scoli o disciplina obligatorie, macar o ora pe saptamana timp de 4 ani, unde elevii sa deprinda din punct de vedere practic asemenea abilitati. Chiar daca multi vor uri aceasta ora, ulterior, cand vor fi la casa lor, garantez eu ca o vor considera cea mai utila disciplina dintre toate materiile studiate.

de Dragoș Huțuleac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s