Sorin Mihai Bargaoan: „Buneii noștri romani erau globaliști prin atitudine”

Chiar dacă termenul le era străin, buneii noștri romani erau globaliști prin atitudine. Nu era vorba de proiectul unei etnii sau religii de a stăpâni lumea cunoscută (cum a fost cazul otomanilor, să zicem) ci era mai degrabă, pentru ei, un proiect de integrare a unor culturi locale sub acoperișul unui singur panteon. Identitatea romană era o chestie de cultură și cetățenie, nu de naștere, iar Imperiul a avut suficienți împărați cu origini în provinciile romane. Zeii înșiși erau împrumutați iar fiecare roman avea preferatul sau preferații săi. Așa cum au înțeles-o ei, au dus civilizația până la marginile imperiului, iar asta a însemnat infrastructură, temple, orașe, introducerea scrisului, dreptului roman, a poeziei, teatrului și luptelor în arene. Lucruri care au durat mult după stingerea imperiului.
Spre deosebire de Jehova, care e un Dumnezeu tribal, Iisus e un Dumnezeu globalist, el interesându-se de emanciparea și salvarea tuturor indivizilor, indiferent de apartenența lor la o cultură sau etnie.
Drumul Mătăsii sau Biblioteca din Alexandria au fost proiecte globaliste a căror țel era îmbogățirea și deșteptarea unor comunități care altfel ar fi băltit în propria ignoranță și sărăcie.
Anti-globalismul îl văd ca pe spaima mediocrității de a fi dovedită ca atare. Atâta vreme cît suntem doar noi cu ai noștri, putem născoci tot felul de snoave cum că suntem noi cei mai cei și nu-i nimeni să ne contrazică dar imediat ce luăm contact cu exteriorul ne regăsim propriul nostru ridicol reflectat în atitudinile celuilalt grup. Și ei se cred cei mai buni, cei mai ospitalieri, cei mai deștepți, iar dacă ei n-au dreptate… poate că nu avem nici noi.
Și nu-i ca și cum nu poți fi mândru de apartenența la o anumită etnocultură, chiar dacă e doar una între atâtea altele, dar dacă pleci de la premisa superiorității culturale fie riști o dezamăgire care îți va distruge orice simț al apartenenței, fie te legi de prepeleacul din livadă și strigi la globaliști să nu-ți calce proprietatea…
PS: sunt mare amator de oale și ulcele, de povești cu solomonari și balauri, observator de la o distanță sigură a datinilor și obiceiurilor și tocmai de aceea folosirea lor pe post de proptea și prapur politic îmi pare o mică mizerie care va îndepărta în loc să apropie indivizii de originile lor…

Autor: Sorin Mihai Bargaoan 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s