Sărbătorita zilei de 23 septembrie: SOFIA VICOVEANCA

Pe numele real Sofia Fusa, renumita si celebra solista de muzica populara s-a nascut la data de 23 septembrie 1941 în comuna Toporauti (Toporuica de astazi), localitate aflata în apropiere de orasul Cernauti aflat astazi in Ucraina fiind unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe si Veronica Fusa. A avut o copilarie grea, tatal sau fiind luat prizonier de catre rusi, dupa anexarea Bucovinei de Nord de catre Uniunea Sovietica. Împreuna cu mama sa s-a refugiat în comuna Vicovu de Jos, unde si-a petrecut copilaria alaturi de fratii ei. „Parintii mei au fost înstariti acolo, la Cernauti, au avut pravalie, case, vite, cai, dar aici nu mai aveam nimic”, a marturisit ea mai târziu. Din dragoste pentru satul unde a copilarit, i-a împrumutat ulterior numele, schimbându-si numele de scena în cel de Sofia Vicoveanca. De mica Sofia a învatat sa coasa, sa teasa covoare, sa împleteasca, sa croiasca etc.
A absolvit Scoala Populara de Arta din Suceava, fiind angajata, prin concurs, în anul 1959 ca solista de muzica populara la Ansamblul de Cântece si Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
În anul 1965, îi apare primul sau disc in care ii este remarcata calitatea si timbrul vocal dar si autenticitatea prezentarii.
Din anul 1998, devine solista de muzica populara la Ansamblul „Rapsozii Botosanilor”.
Repertoriul Sofiei Vicoveanca cuprinde cântece de leagan, de nunta sau cumetrie, doine de dragoste si dor, colinde, bocete sau balade, dar cele mai multe sunt cântece de voie buna, unele usor dojenitoare sau pline de umor specifice lumii satului.
A efectuat imprimari la Radio Bucuresti si Iasi, pentru televiziune si la Casa de discuri „Electrecord”. În întreaga sa cariera a scos 10 discuri personale si 6 în colaborare; casete audio si video, CD-uri. S-a remarcat si prin culegerea de folclor muzical din zona Bucovinei. A sustinut spectacole cu diferite formatii artistice în tara si în strainatate, efectuând turnee în Israel, Portugalia, SUA, Franta, Danemarca, Germania, Iugoslavia si a facut cunoscuta zona Bucovinei prin cantecele sale.
Sofia Vicoveanca a fost casatorita cu ziaristul sucevean Victor Micu, (a lucrat timp de peste 40 de ani la ziarul „Zori noi” din Suceava, devenit dupa decembrie ’89 „Crai Nou )care a decedat în aprilie 2001, la vârsta de 70 de ani si impreuna au un fiu.
Filmele in care a jucat: „Baltagul”, (unde a interpretat-o magistral pe Vitoria Lipan in regia lui Musata Mucenic),”Ciprian Porumbescu” = coloana sonora, (1972), „Dimitrie Cantemir” = coloana sonora (1973),”Orasul vazut de sus” :rolul Nastasiei (1975)in regia lui Lucian Bratu , „Urgia” (1977) „Cântarea României”, „Vânatoarea de vulpi” : a interpretat rolul nevestei lui Patru cel Scurt in regia lui Mircea Daneliuc (1980),”Ochi de urs „:unde a avut o interpretare de exceptie in rolul nanei Floarea (1982)in regia lui Stere Gurea,”Sarea în bucate” (2001)si extraordinara a fost si mama Nadoleanca din filmul „Casa din vis” al lui Ioan Carmazan. sau cele de scurt metraj :Omule, pomule ,De dor de frumos pe lume,Lumini si umbre,Povestea lemnului care cânta ,Sa învatam sa cântam româneste au dovedit o noua calitate a celebrei cantarete, o forta interpretativa de neegalat si un imens talent actoricesc.
Solista de muzica populara Sofia Vicoveanca s-a prezentat în fata iubitorilor de folclor în numar deloc neglijabil într-o alta ipostaza, noua pentru acestia. Fire sensibila s-a aplecat cu har si asupra poeziei, Solista de renume national a fost prezenta în sala de spectacole a Centrului Cultural Bucecea,a fost primita cu multa caldura atât de oficialitatile locale, , cât si de locuitorii micutului oras care au luat cu asalt sala de spectacole. Surpriza publicului a constat în regasirea unei Sofia Vicoveanca fara port popular, care si-a etalat de aceasta data o noua ipostaza, aceea de autoare. Principalul mobil al prezentei sale la Bucecea a fost reprezentat de lansarea celor doua carti ale sale, „Dureri ascunse” si „Cu inima în palme”. În deschiderea spectacolului, artista a urcat pe scena alaturi de primarul orasului, onorat de prezenta sa la Bucecea, declarând ca ea începe sa devina o prezenta obisnuita pentru iubitorii folclorului din aceasta localitate. Artista a preferat sa renunte la prezentarile obisnuite ce îi anuntau intrarea în scena, dorind sa se prezinte singura, sa intre în contact direct cu spectatorii, în încercarea de a le câstiga atentia. „Cu poezia cochetez de multa vreme, dar nu vreau sa jignesc sensibilitatea adevaratilor literati, pentru ca la mine a fost un prea plin al sufletului care a dat pe dinafara si care s-a îndreptat mai întâi spre poezie si desen. Desenele sunt inspirate din lumea cântecului, personajele care se regasesc în cântecele mele fiind conturate în creion si în cartea „Dureri ascunse”. Acum doi ani când am împlinit 45 de ani de cântec, am punctat acest eveniment printr-un CD si caseta intitulat „Omule, pomule”, un poem închinat vietii si vazând în acelasi timp lumina tiparului si cel de-al doilea volum, „Cu inima în palme”, aici întâlnindu-se chinul vietii”, a afirmat Sofia Vicoveanca. Artista a reliefat cu modestie si sinceritate în fata publicului spectator faptul ca poezia sa nu are valoare literara, având în schimb mult suflet, dat fiind faptul ca întruchipeaza trairile autoarei, pe scena, în viata de artista, dar mai ales în afara ei. Autoarea a îmbinat în spectacol momentele muzicale cu recitalul poetic, presarat cu precizari legate de fiecare poezie. Ele au câte un titlu sugestiv si o istorie, pe care cu mult curaj Sofia Vicoveanca a marturisit-o, punându-si inima în palmele spectatorilor prezenti, care s-au aratat receptivi.
Ca o recunoastere a activitatii sale de aproape 50 ani în slujba muzicii populare românesti, Sofiei Vicoveanca i-au fost decernate mai multe distinctii cum ar fi: „Meritul Cultural” clasa a IV-a (1973); Medalia „Tudor Vladimirescu” cl. I (1975); Medalia „Meritul Cultural” cl. I (1976); Crucea Nationala „Serviciul Credincios” clasa a III-a (2002); Ordinul National „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiter (2004) etc.
A primit titlul de Cetatean de Onoare al localitatilor Suceava, Radauti, Siret, Pojorâta, Ciocanesti si Vicov (jud. Suceava), precum si al comunelor Ion Creanga din judetul Neamt si Ciocârlau, din judetul Maramures.
Cu infatisarea sa blanda , simpla ,modesta , cu chipu-i fara varsta, cu patima sa veche si meticuloasa cautatoare , vesnic gata sa scormoneasca arhivele vii ale satelor bucovinene , cu flerul sau de om inteligent , cu zambetu-i luminos plin de farmec ,cu vocea sa puternica si plina de dramatism , Sofia Vicoveanca face printre interpretii nostri de muzica populara o figura aparte . Spre deosebire de multi dintre colegii sai de breasla , preocupati si ei de reverberatia publica a cantecului popular , Sofia Vicoveanca urmareste cu orice pret valoarea si nu succesul imediat , facil, si efemer in orice domeniu fie el folcloric, fie cinematografic.

Sursa: Pagina de facebook a dnei Violeta Taran

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s