Despre omenie şi politică cu cel mai tânăr parlamentar al judetului Suceava

Gheorghe Şoldan este cel mai tânăr parlamentar sucevean din ultimii 30 de ani şi totodată, preşedinte al TSD Suceava (Tineretul Social Democrat Suceava). În ciuda tinereţii, prestaţia sa politică de până acum a fost una matură şi echilibrată. Încă de la începutul mandatului său s-a implicat în procesul legislativ al ţării astfel, în primii doi ani de mandat, a avut împreună cu colegii parlamentari nu mai puţin de 70 de propuneri legislative din care 16 au devenit legi. Amintim aici doar de aşa zisa lege Bejinariu-Şoldan (Lege 257/2022) de pe urma căreia au beneficiat 150.000 de români ce au fost amendaţi pe nedrept pentru pentru necompletarea Formularului Digital de Localizare a Pasagerilor (PLF) şi cărora li se restituie banii înapoi în baza demersului legislativ al deputaţilor suceveni amintiţi. Nu putem uita nici de legea dublării alocaţiei de hrană pentru bolnavii din spitale, de legea reducerii TVA-ului la lemnul de foc de la 19% la 5% sau de legea construcțiilor agricole în extravilan, prin care autorizațiile de construcții în domeniul agricol sunt obţinute mai ușor, fără obligativitatea depunerilor planurilor urbanistice zonale și fără obligativitatea introducerii acestor investiții în intravilan, prin solicitarea PUZ.

De asemenea, nu trebuie să uităm că face parte din 3 comisii extrem de importante, acestea fiind:  Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare unde este şi secretar, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (din dec. 2021) şi nu în ultimul rând Comisia pentru politică externă (din oct. 2022), la care este vicepreşedinte.

Totodată este membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania unde este şi vicepreşedinte, al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Indonezia (- din mai 2022, tot vicepreşedinte), al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Democratică Congo, al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Ungaria. Iar aceasta este sinteza primilor doi ani de mandat. În mod cert lista realizărilor politice va fi completată în următorii doi ani şi asta fără a mai aminti despre iniţiativele sale sociale cum ar fi cea avută impreună cu colegii parlamentari de la PSD Suceava în urma căreia 50 de copii cu rezultate excepţionale la învăţătură din Satu Mare și Cornu Luncii au avut parte de o excursie la București, în Parlamentul României.

În ciuda programului destul de aglomerat, deputatul Gheorghe Şoldan a avut amabilitatea de a ne răspunde spre sfârşit de an la câteva întrebări.

  • Domnule Şoldan, sunteţi cel mai tânăr politician din judeţ şi printre cei mai tineri din ţară. Care este secretul succesului în politică.
  • În primul rând nu ştiu dacă putem vorbi de succes, fără a vorbi despre muncă. Nu-ţi cade nimic din cer dacă numai îţi doreşti. Trebuie să şi munceşti, ca să obţii ceea ce vrei. Perseverenţa, loialitatea, implicarea…toate acestea au contribuit la ceea ce sunt azi. Dar nimic din toate acestea nu ar fi posibile dacă nu ai în vedere nevoile oamenilor. Dacă nu te lupţi să îndrepţi unele neajunsuri existente şi strigente din societate. Ori eu, împreună cu ceilalţi colegi din PSD Suceava tocmai asta încercăm să facem: să punem oamenii pe primul loc şi să le rezolvăm problemele. În al doilea rând, nu trebuie să-ţi doreşti aşa zisul „succes”. Dacă faci asta, pierzi din vedere ceea ce e important în această lume a politicii, respectiv oamenii, iar dacă faci asta „succesul” pe care îl aştepţi, nu mai vine niciodată. De aceea, trebuie să îţi doreşti să faci ceea ce trebuie pentru oameni iar aşa zisul „succes” vine ulterior ca răspuns la acţiunile tale realizate în beneficiul lor. Şi e mult spus „succes”. E practic mulţumirea lucrului bine făcut.
  • Ce credeţi că lipseşte din politica românească?!?
  • Din politica românească lipseşte ceea ce lipseşte şi în societatea românească. Şi mă refer aici la unitate. Pentru că există situaţii, chiar multe în ultima vreme, când ar fi trebuit să trecem dincole de orgolii, dincolo de doctrine, dincolo de preferinţe politice sau chiar de partide şi să fim uniţi când interesul ţării o cere. Am ferma convingere că întotdeauna trebuie să punem interesul ţării dincolo de interesul politic. Când vom reuşi să facem asta în România, progresele se vor simţi deîndată atât din punct de vedere economic, cât şi social. Exista teme mari în care este necesar să existe consens atât politic cât şi social pentru binele ţării. În astfel de momente trebuie să dăm dovadă de maturitate, responsabilitate şi să fim uniţi în jurul unei decizii în care interesele României să primeze. Doar aşa vom fi respectaţi, doar aşa vom fi apreciaţi de colegii din UE, doar aşa vom obţine ceea ce merităm atât pe plan intern cât şi pe plan extern. Din punctul meu de vedere, puţin patriotism nu strică.
  • Cu ce gânduri începeţi noul an?
  • Încep noul an gândindu-mă în primul rând la pace. Avem un conflict la graniţa ţării, conflict care nu bucură pe nimeni şi căruia trebuie să-i punem punct, iar România are acum şansa de a demonstra că din punct de vedere diplomatic este o forţă atât în UE cât şi în structurile NATO. Trebuie să profităm de acest lucru! Dar, repet, trebuie să o facem diplomatic. În al doilea rând, trebuie să avem grijă mai departe să ne ocupăm de dezvoltarea economică a ţării în general şi a judeţului Suceava în particular. În acest sens voi căuta împreună cu colegii mei cele mai potrivite soluţii ca românii să aibă mai departe preţuri decente la energie, să oprim creşterea preţurilor la alimente prin măsuri fiscale şi economice bine ţintite, să continuăm dezvoltarea infrastructurii naţionale, judeţene şi locale găsind cele mai potrivite demersuri legislative pentru a stimula autorităţile administrative să pună în practică cât mai multe proiecte de investiţii. Şi acestea nu sunt vorbe în vânt. Doar că nu se poate realiza totul peste noapte. Ştiu singur că există voinţă politică la nivelul PSD-ului pentru realizarea acestor deziderate, ştiu sigur că le putem duce la capăt pentru că am făcut-o în mod constant cât timp am fost la putere. Şi nu în ultimul rând, îmi doresc ca anul 2023 să fie mai blând cu noi. Pentru că începând cu 2020 am ajuns să ne confruntăm cu prea multe crize care au venit una după alta. Este timpul să le încheiem odată pentru totdeauna şi să repunem normalitatea în drepturi, să le oferim oamenilor siguranţă economică, socială, sanitară, militară pe termen mediu şi lung. Cred că ne este dor tuturor să nu mai trăim cu sabia lui Damocles de-asupra capului. Şi începând cu 2023, cu înţelepciune, cu siguranţă vom păşi pe un drum al echilibrului şi certitudinii unui viitor mai bun. Totodată, profit astfel de această ocazie pentru a le ura sucevenilor un An Nou cu multe impliniri, cu multe bucurii şi lumină în suflete, multumindu-le pentru încrederea cu care m-au investit de-a lungul timpului, asigurându-i de toata consideraţia mea.  

Un interviu exclusiv pentru Jurnal de Bucovina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s