Sebastian C. Oliviu: „Românii sunt ocupați cu altele și de aceea nu mai văd pădurea din cauza copacilor”

De vreo două zile se tot învârte știrea că în România este iminentă o epidemie de… gripă?! La copii. Gripă?
Și se spune așa de senin, simplu și la subiect. Și punct.
Cică această perioadă apar diferite afecțiuni specifice iernii; viroze, răceli și gripe. Aha! Brusc nu mai sare nimeni in sus, strigând la cel mai mic strănut reținut cu greu: e covid! e covid!
Nu e dubios? Pe bune! Gata cu…,,comorbiditatile”, cu izoletele, cu spălatul obsesiv-compulsiv pe mâini!
Gata cu geaca de piele care anunța la tv știri scurte și macabre, aducându-ne aminte de gârla aia pestriță de oameni din studioul TVR din ’89. Gata cu măștile, cu papucii de plastic (biete opinci apocaliptice) și cu secțiile ATI – multe dintre ele sfârșind in flăcări.
Nimeni nu se mai inflamează acum. DOAR se specifică faptul că mulți copii au gripă. Dar dacă au covid? Hm? Poate că și înainte era gripă, însă atunci era denumită anumit altfel pentru a se îmbogăți unii pe vaccinurile altora. Apoi… liniște. Gata. Ce sa vezi? Covidul a dispărut la comandă, la fel cum a apărut…
Însă nimeni nu vorbește de Mitică Popescu. Doar prea puțin, și și atunci în fugă. Nimeni nu mai vorbește de jaful din păduri și din bogățiile naturale ale țării. Nimeni nu mai vorbește nici măcar de războiul din Ucraina. Doar două, trei vorbe și vreo două imagini. Nu ca înainte, când ecranele tv transmiteau, din zori până-n noapte știri live din Ucraina, prezentate pe orizontală, verticală, oblic și transversal in pătrățele.
Pentru că așa e la noi; unele chestii se bagă sub covor, iar în altele se pune batista pe țambal. Intră în cotidian, omorât de rutină.
Nah! Românii sunt ocupați cu altele și de aceea nu mai văd pădurea din cauza copacilor. Sunt interesați dacă salata de Boeuf se face sau nu cu mazăre. Sunt dornici de sărbători și ,,punți”, adică libere cât mai multe între zilele festive. ) Sunt interesați să-și programeze din timp (obligatoriu on-line) vacanțele i care se pot duce iarna la mare și vara pe pârtii. Dah! la banii lor!… Cheltuim! Ignorăm total faptul că rahatul de la Est se impute, că de la 1 ianuarie (în fiecare ianuarie, drept cadouri de sărbători) totul s-a scumpit și mai mult. De dacă a murit un mare actor? Un brand care nu mai are nevoie de prezentare. Era moș, așa că…nah!, asta e!
Important e că nu mai avem covid și că mai avem ÎNCĂ un loc de muncă. Ne distrăm fără număr, comportându-ne ca bizonii, cheltuind banii albi pentru zile negre. Da, trăiești clipă de azi, și vei vedea ce-o mai fi cu ziua de mâine. Numai că noi uităm că atunci când o ignori, s-ar putea să-ți cadă în cap secunda de mâine. Ca un țurțure de la streșini atunci când treci pe dedesubt.
De aceea ne educăm liber și nu învățăm să privim și să acționăm cu claritate și dreptate. Ne-am uitat trecutul și urăm istoria.
Timpul este atât de grăbit, încât uităm de sforile legate da mâini, picioare și țeastă. Deși ne readuce cineva la realitate, dăm foc.
Uităm că manipularea este direct proporțională cu prostia de care dă dovadă o faptă, un om, o comunitate, un oraș, un județ, o țară!
De aceea suntem prostiți zilnic cu focul paielor unor piese jalnice și scurte care ard apoi se sting pe arena circului de la noi…

Autor: Sebastian C. Oliviu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s