Performanţe şi confirmări geografice….

𝗥𝗮𝗿𝗲𝘀̦ 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶𝗹 𝗣𝗲𝗻𝗱𝘂𝘀 – 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗹 𝗜

𝗔𝗻𝗮 𝗠𝗮𝗺𝗶𝘀𝗰𝗵𝗶 – 𝗠𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗲

𝗗𝗲𝗹𝗶𝗮 𝗔𝗰ă𝗹𝗳𝗼𝗮𝗶𝗲 – 𝗠𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗲

𝗠𝗮𝘁𝗲𝗶 𝗦𝗽𝗶̂𝗻𝘂 – 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗹 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗦.𝗚.𝗥.

Am petrecut la Piteşti o săptămână mare, la propriu şi la figurat. Copiii noştri au stat în uniformă mai mult ca alte dăţi. Erau şi patru. Toţi frumoşi, toţi eleganţi şi politicoşi. Efectul a fost de-a dreptul spectaculos. Personal am asistat la cea mai convingătoate reclamă de care a beneficiat colegiul nostru în 28 de ani de catedră. Au făcut fotografii cât pentru un an. Mulţi doreau o amintire cu ei. – Doamne ce frumoşi şi deştepţi sunt ! Pentru că între timp, după afişarea rezultatelor la proba teoretică, deveniseră şi …foarte deştepţi. Iar eu eram mândru şi obosit.

……………………………………………………

Eram în ultima seară. Festivă, prietenoasă şi stilată. O vorbă în grup undeva afară. La un moment dat a venit lângă noi un domn relativ tânăr, care s-a prezentat ca fiind prof. univ Cristian Iojă de la Facultatea de Geografie a Univ.Bucuresti – preşedintele comisiei de corectare de la clasa a X-a. Dorea să îl cunoască şi să îl felicite pe elevul care obţinuse cea mai mare notă, în condiţiile unor subiecte dificile şi cumva neaşteptate. Şi astfel, într-un mod absolut inedit, Rareş îşi certifica titlul 2023 de CEL MAI BUN ELEV DIN ŢARĂ LA CLASA A X-A din partea celei mai avizate instanţe posibile.

Dar nu doar Rareş a atins cerul cu mâna. Vreau să fac o menţiune specială pentru Ana care a reuşit o probă teoretică excepţională ce a propulsat-o, pentru 24 de ore, până pe locul al doilea. Apoi o combinaţie de factori, pe care să îi numim “nenoroc” au făcut-o să piardă premiul şi să obţină cea mai valoroasă şi amară menţiune. Iar povestea acestei săptămâni nu poate fi completă fără tabloul, dureros de dulce, al Anei plângând. Asta face parte din energia specială şi unică a unei experienţe adolescentine de care, fără supărare, nu toţi au parte. Pentru aceasta trebuie să ajungi acolo, în Arcadia.

Delia mereu calmă, disciplinată şi egală cu sine s-a menţinut constant în faţă. Părea că poate rezolva cu succes multe alte probe de anduranţă pe care competiţia le propune. Pentru că, având probe derulate pe parcursul a trei zile, olimpiada de geografie este o veritabilă cursă de rezistenţă intelectuală, fizică şi psihică. Iar locul 7 şi menţiunea Ministerului Educaţiei spun multe despre performanţa ei.

Vreau să închei cu Matei – izvorâtorul de energie bună al echipei. Liant şi balsam pentru emoţiilor tuturor. Un premiu special (similar medaliei de bronz de la alte discipline) care îi răsplăteşte talentul, pasiunea pentru geografie şi perseverenţa.

Vă mulţumesc dragi copii.

,,Sunt foarte fericit şi recunoscător de rezultatul pe care l-am obţinut. Pasiunea pentru geografie, studiul neîncetat şi îndrumarea domnului profesor au făcut posibilă performanţa. Am petrecut o săptămână intensă la Piteşti, unde a trebuit să fac faţă mai multor etape dificile ale competiţiei. Prieteniile de neuitat formate în cadrul lotului numeros de geografi suceveni, şi din toată ţara, au oferit o nouă culoare olimpiadei. Ţin să mulţumesc familiei mele care m-a susţinut necondiţionat şi tuturor celor care m-au ambiţionat pe tot parcursul călătoriei. Olimpiada îţi deschide ochii spre noi perspective şi noi orizonturi, astfel mă pot gândi la viitor, dar prefer să mă bucur de prezent fiind stăpân pe trecut. „(Rareş Pendus)

,,Olimpiada națională de geografie n-a fost doar o aventură pe malurile Argeșului, ci și un prilej de a întâlni noi oameni și experiențe. Cu toții am fost cuprinși de intensitatea emoțiilor, dar în cele din urmă, după ce am cartat tot centrul oraşului și am aflat unde era estul, a răsărit soarele. Și cum în Orașul Lalelelor au înflorit multe flori, în inimile noastre au înflorit bucurii, prietenii căpătând lumină şi contur vechi dorinţe.” (Delia Acălfoaie)

,,Olimpiada e doar un punct în povestea vieţii noastre, iar noi suntem doar câteva puncte în povestea geografiei.

Un adevărat carusel de emoţii şi trăiri intense, această experienţă a trezit în mine dorinţă de autodepăşire, dar în acelasi timp a fost … o confirmare personală.” (Ana Mamaischi)

,,Geografia este arta de a cunoaște lumea în adevăratul sens al cuvântului, prin înțelegerea tuturor fenomenelor, locurilor și acțiunilor ce au modelat spațiul așa cum îl cunoaștem. Pasiunea profesorilor din gimnaziu şi a domnului Ciumasu Radu pentru studiul unei materii atât de complexe, a făcut ca învățarea geografiei sa fie o plăcere . Experiența participării la etapa națională m-a dezvoltat și mi-a deschis noi orizonturi. Consider că pe lângă emoţia competiţiei au apărut și prietenii, care sper că vor dăinui și mă vor ambiționa să particip şi anul viitor.” (Matei Spînu)

Sursa: Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s