Casian Balabasciuc: „Ca și gândirea, cuvântul meu este liber și nu poate fi supus vreunui bir”

Uimit de câtă desăvârșire se întrupează în lumea care mi-a fost dată, rămân și mai uimit de câtă lipsă de chibzuință dau dovadă cei care vor să mi-o ia prin tot felul de tertipuri. Ziditor al tuturor minunilor este unul singur, Dumnezeu, cel căruia îi sunt recunoscător pentru cele primite ca zestre întru devenire. Nimeni altul nu este îndreptățit să-mi condiționeze, să-mi dimensioneze sau să-mi obstrucționeze viața ce mi s-a dat. Nu datorez nimănui cerul și văzduhul care îmi sunt acoperire, nici apa care cade pe pământ purtând în ea ceva din libertatea și puritatea înaltului. Nu are nimeni dreptul să-mi ceară plată pentru aerul care îmi dă vlagă și îmi împrospătează respirația. Lumina zilei nu este avutul vreunui pământean, ci dar al tuturor ființelor pământene. Ca și gândirea, cuvântul meu este liber și nu poate fi supus vreunui bir, în ciuda celor care vor să le controleze și să le devieze de la firesc. Am dreptul să-mi cunosc trecutul și să-mi clădesc viitorul, să-mi urmez credința și să-mi veghez libertatea, să-mi aleg părtașii și să-mi apăr neamul de orice amenințare se ivește. Sunt cel care își alege hrana, pentru că muncesc pentru ea, cel care își crește pruncii, pentru că ei sunt dăinuirea mea, cel care își urmează credința și religia în care s-a născut, pentru că Dumnezeu mi le-a ales, cel căruia trebuie să i se respecte demnitatea, pentru că sunt creația Celui care stăpânește veșnicia și care înseamnă Totul. Frământările, intrigile, zbuciumul, rătăcirile, amăgirile, ca și cei care le provoacă, sunt ale celor fără drum. Nimic mai mult.

Autor: Casian Balabasciuc

Un gând

 1. Libertatea mea / Libertatea ta / libertatea lui… valabil!
  Dar de libertatea noastră cine se ocupă?
  Nu observați că apa pe care o revendicăm este tot mai puțină și tot mai poluată?
  Ne plac piesajele din bucovina și niște geometrii deosebite. Dar acele geometrii sunt garduri. Pentru libertatea mea, libertatea, ta, libertatea lui… am zidit garduri trainice. Nimeni nu are voie să ne priveze de ele: apă, aer, sol, hrană, cuvânt
  Noi poluăm și ne restrângem resursele și poluăm. Ca să redevină ce au fost sau cât de cât curate și consumabile și trebuie făcută depoluare? cine pletește? Noi, nu! Pentru ca avem libertatea mea, libertatea ta, libertatea lui. Libertatea noastră nu-i pe nicăieri. Mergeți la Crucea și vedeți grămezile de gunoaie. Ele sunt produsul libertății noastre. Ne interesează? Nu! Pe noi ne interesează numai: Libertatea mea / Libertatea ta / libertatea lui. Și numai!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s