Știați că în gara Burdujeni a funcționat un orfelinat? (scurta istorie a gării)

Gară. Un cuvânt atât de banal, dar care poartă în el fragmente din viața milioanelor de călători. Fiecare călător a adus cu el, în sala de așteptare sau pe peron, supărările sale, bucuriile sale, sentimentele sale, gândurile sale… Indiferent de ce purta în suflet, aproape de fiecare dată, călătorul trebuia să aștepte. În gară trebuie întotdeauna să ai răbdare. Trenul nu va veni niciodată când vrei tu, ci numai atunci când trebuie să apară. Chiar dacă întârzie, înseamnă că acela e momentul potrivit să pleci ca să ajungi la destinație cu bine. În gară înveți să ai răbdare, înveți să folosești timpul ca să-ți stabilești prioritățile, în gară te odihnești puțin, până o iei de la capăt. Tot în gară, covrigii sunt mai buni și berea mai gustoasă. Aici înveți cel mai bine să îți iei la revedere și tot aici, îmbrățișările sunt mult, mult, mult mai sincere ca în alte locuri. Gările au fost martorii cei mai de încredere ale frământărilor și speranțelor cu care ai plecat la drum. Nu te-au trădat niciodată, așteptându-te în același loc, oricât ai fi fost plecat.

Suceava are trei gări: gara Burdujeni (Suceava), gara Ițcani (Suceava Nord) și gara Șcheia (Suceava Vest). Fiecare are farmecul ei specific, fiecare are povestea ei, fiecare a rămas în sufletul călătorilor sub o formă sau alta. Poveștile acestora ne cuprind și pe noi, cei care am așteptat pe peroanele lor un tren care să ne ducă departe sau un tren care ne-a adus pe cineva drag.

WhatsApp Image 2019-07-02 at 21.42.23

Gara Burdujeni

Fiind terminată de construit în anul 1902, gara din Burdujeni este una dintre cele mai frumoase din țară și a reprezentat un important punct feroviar de graniţă al României, la fosta frontieră de nord cu Austro-Ungaria. Clădirea, ridicată pe un teren mlăştinos, după modelul gării elvețiene din Frieburg, a necesitat ample lucrări de drenaj, terasament şi asigurarea unui fundament solid din grinzi mari de stejar. Construcţia este placată integral cu cărămidă aparentă, renumita „cărămidă de Ciurea”. Fabrica Ciurea a expediat la acea vreme 1.593.398 de cărămizi pentru executarea acestei gări. Compusă din două corpuri laterale cu două niveluri, gara are în mijloc, pe lângă holurile de acces, o frumoasă sală în stil baroc, cu un plafon casetat, decorat cu motive florale viu colorate, ce a servit iniţial că sală de recepţie şi oficiu de vamă. Peronul acoperit, cu pardoseala din plăci ceramice smălţuite, unifică formal cele trei corpuri. Clădirea gării sucevene are marele avantaj de a se fi păstrat total nealterată până în zilele noastre.

WhatsApp Image 2019-07-02 at 21.42.23 (3)

Lucrările pentru construcția gării Burdujeni au început în anul 1892 pe un teren pus la dispoziție din moșia Burdujeni, în lunca râului Suceava. Acest teren a trebuit desecat cu pompe, iar apele au fost captate în drenuri subterane și dirijate spre râul Suceava. Gropile formate au fost acoperite cu pământ și prundiș în cantități mari, iar pentru asigurarea unui fundament mai solid s-au așezat una lângă alta grinzi de stejar de mărimea unui copac. Lucrările au fost executate de societatea particulară italiană Celesti Construttirice Edilitates Ceretti e Tanfani din orașul Milano. Atunci au fost construite etajul superior și cele două pavilioane laterale. Construirea clădirii a fost terminată în 1898, dar copertina peronului principal și alte instalații auxiliare au fost finalizate abia în 1902.

WhatsApp Image 2019-07-02 at 21.42.23 (1)

Lângă Gara Burdujeni a fost construit și un depou de locomotive, care era unul dintre cele mai mari din zona Moldovei. În jurul gării s-au construit locuințe ale personalului feroviar care se ocupa de întreținerea căii ferate. Până în anul 1918 în clădirea gării a existat un oficiu vamal și unul poștal.

După Unirea Bucovinei cu România s-au desființat pichetul împreună cu oficiul vamal și mai multe spații ale clădirii au devenit disponibile. Astfel, în anul 1920 au fost instalate în spațiile gării mai multe instituții fără legătură cu traficul feroviar: un orfelinat mixt cu numele „Regina Maria” (înființat la 1 aprilie 1920 de Casa Muncii), o grădiniță de copii și o școală primară, ambele mixte. În anul 1923 s-a deschis aici și o școală profesională pentru fete cu specializările rufărie, croitorie, țesătorie, tot pentru copiii de ceferiști. Aceste școli au funcționat în localul gării până în anul 1955 când în clădirea acesteia au început să se desfășoare din nou activități ale administrației feroviare ca urmare a diferitelor procese de reorganizare.

WhatsApp Image 2019-07-02 at 21.42.23 (4)

În perioada interbelică, la parter erau birourile CFR (birourile de mișcare, casele de bilete, sălile de așteptare), a oficiului poștal, a serviciului de revizie de telefoane și telegraf, precum și două restaurante. La cele două etaje funcționau Orfelinatul „Regina Maria” și școlile profesională și primară.

Administrația Căilor Ferate Române a efectuat între anii 1956-1961 primele reparații capitale ale clădirii gării, fiind aduse și unele modernizări. Au fost introduse în clădire încălzirea centrală și apa potabilă. De asemenea, după înlocuirea pardoselei de lemn dintre etaje cu planșee și grinzi din beton armat, a mai fost construit încă un etaj destinat activităților de telecomunicații. În anul 1981 a avut loc electrificarea liniilor de cale ferată din Burdujeni.

Gara Burdujeni a fost închisă în perioada 2000-2006, din cauza efectuării unor lucrări de reabilitare. În acest timp, traficul feroviar a fost redirecționat către Gara Suceava Nord.

În prezent, este cea mai importantă gară a județului și cea mai mare. Zilnic prin această stație CFR, zeci de trenuri poartă în ele sute, poate mii de pasageri, cu visele, cu speranțele, cu dezamăgirile lor spre destinații necunoscute nouă, dar extrem de clare pentru dânșii. Pentru cei care au trecut prin dânsa, e un scurt episod al existenței lor…

WhatsApp Image 2019-07-02 at 21.41.59

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s