Un copil poate depasi orice, dar nu si absenta mamei sale

De zeci de ani, psihologii, psihiatrii, pedagogii, specialistii in dezvoltarea si experienta umana spun ca un copil se poate lipsi de orice, cu exceptia prezentei iubitoare a mamei sale.

Lipsa conditiilor materiale, a unui mediu placut si chiar lipsa tatalui pot fi suplinite atunci cand mama este alaturi de cel mic, potrivit scriitoarei Emma E. Sanchez.

Thomas Verny, in cartea sa renumita pe plan mondial „Viata secreta a copilului nenascut”, dupa ani de studiere a mii de femei insarcinate si urmarirea vietii micutilor pe parcursul dezvoltarii, a constatat ca o femeie cu atitudinea potrivita, constienta de viata pe care o duce, si cu suficienta dragoste si interes pentru micutul sau, poate sa depaseasca cele mai grele conditii de viata si sa creasca copii puternici, siguri si stabili din punct de vedere emotional.

Dar o mama care nu este implicata poate fi extrem de periculoasa pentru cel mic in perioada de formare.

Un copil poate depasi moartea mamei sale, dar nu si absenta sau detasarea sa emotionala, mai ales daca nu este prezenta sau implicata pe parcursul copilariei, asta avand un impact direct asupra dezvoltarii lui afective si cognitive.

Moartea nu inseamna absenta

Un copil al carei mama a murit se poate forma ca o persoana fara probleme emotionale majore atunci cand stie ca cea carea i-a data viata l-a iubit foarte mult si era important pentru ea.

Datorita acestor informatii, micutul isi va construi o imagine solida si integra, care il va insoti pe tot parcursul vietii sale. Un copil poate depasi moartea mamei sale, dar niciodata absenta ei.

Dezinteresul si detasarea emotionala a mamei, absente care il distrug

O mama care petrece multe ore la serviciu si sta doar putin timp cu copilul, nu este neaparat o mama absenta, este in pericol de a fi, dar poate evita acest lucru.

O „mama absenta” este considerata aceea care:

Abandoneaza copilul

Daca informatia cu care copilul creste este negativa sau il face responsabil pentru plecarea mamei sale, ii poate provoca daune emotionale serioase pe termen lung.

Are perioade de absenta prelungita sau foarte frecventa

Astazi, multe mame lucreaza, calatoresc si, din diverse motive, nu pot fi mereu alaturi de copilul lor. Iar cadourile scumpe sau orice obiect care ii este oferit, nu suplineste absenta ei, pentru ca vine din sentimentul de vinovatie si nu din dragoste sincera.

Nu este implicata emotional

Exista mame care, din diverse motive, nu rezoneaza din punct de vedere emotional cu copilul lor. Sunt distante si reci. Sunt unele care nici macar nu vorbesc cu micutul sau nu au niciun contact fizic cu el. In aces caz, mama ar trebuie sa ceara ajutor de specialitate pentru a evita deteriorarea ireversibila a copilului. Acest tip de absenta este foarte periculos.

Este prezenta fizic, dar cu gandul in alta parte

Interesant, acest tip de absenta este cel mai comun si care provoaca cele mai multe daune. Fizic, ele sunt prezente, dar cel mic nu primeste niciun fel de atentie, deoarece ele sunt ocupate cu alte lucruri, cum ar fi TV, computer sau telefon mobil.

Acest tip de absenta poate fi cel mai putin periculos din punct de vedere emotional si formeaza o noua generatie de copii fara limite, respect, abilitati de socializare si comportament si tulburari de hiperactivitate.

Cand vorbesti despre copii needucati, indisciplinati cu norme si limite sociale, aceia sunt copiii care au crescut in cautarea atentiei mamei lor, pe care au obtinut-o numai atunci cand au facut ceva grav sau gresit.

Semnele care te avertizeaza ca un copil se simte abandonat:

  • Probleme de somn
  • Tulburari de alimentatie
  • Deznadejde
  • Distantare
  • Agresiune sau multa furie
  • Tristete

(sursa: www.copilul.ro )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s