Un haiduc bucovinean: Darie Pomohaci

Pe vremea când Bucovina făcea partea din Imperiul Austro – Ungar, în zona Putnei a existat un haiduc pe nume Darie Pomohaci. Legenda spune că acesta vroia să strângă bani pentru a-şi face armată cu care să elibereze Bucovina de sub străpânirea habsburgică. Haiducul Pomohaci chiar ar fi ascunsă o mică avere la baza unor stânci, multă lume căutând comoara acestuia.

Ilie Darie Pomohaci și-a început ucenicia în ceata harambașei Voichița după care și-a format propria bandă, compusă din 11 haiduci, cu care a acționat în special în Bucovina dar și Transilvania și Moldova. Își unește la un moment dat ceata cu cea a celebrului Ștefan Bujor pentru a avea mai multă putere împotriva poterilor (detașamente însărcinate cu prinderea infractorilor). Atât autoritățile habsburgice cât și cele moldovene pun o recompensă importantă pe capul său, astfel că Pomohaci este trădat de un alt haiduc din ceata sa și este capturat în anul 1807[2]. Este judecat și executat prin spânzurare în ianuarie 1808 sub Dealul Iederii din localitatea sa natala Marginea.

Pomohaci nu este menționat în documentele oficiale, însă este prezent în baladele sau legendele populare bucovinene și mai mult, haiducul este ilustrat în lucrarea Amintiri a scriitorului Iraclie Porumbescu. De altfel, Atanasie, tatăl scriitorului (și bunicul compozitorului Ciprian Porumbescu a făcut parte din ceata haiducului)

darie_haiducul-11-obcina-mare-daniil-sihastrul-romania-natura
Inscripția de pe stânca haiducului Darie, aflată în apropierea localității Putna: 1801 I. Darie. (O imagine de ansamblu a stâncii respective o veți găsi mai jos, în articol – fotografia apartine d-lui Bouaru Vasile)

Hoț de mic

Darie Pomohaci a fost menit de mic să fie hoţ şi haiduc. Se spune că a plâns în burta mamei. Dar mama lui, care scotea pâinea din cuptor, nu a ştiut ce să-i ofere ca să tacă şi a zis: „Ista o să fie ori un hoţ, ori un domn mare.“ Şi dacă a zis întâi „hoţ“, hoţ a fost. Şi de mic copil a furat. Întâi un ou, apoi pui… Şi mama, văduvă săracă, nu l-a certat. De aceea se mai spune că, după ce a fost prins de ostaşi, a cerut, ca ultimă dorinţă, să o mai vadă o dată pe mama lui. Cu mâinile legate, în lanţuri, cum era, a muşcat-o pe mamă, spunându-i: „Dumneata eşti de vină, cât am fost mic m-ai lăsat să fur şi acum uite unde am ajuns – în ştreang!“

Comoara de la „Pietrele Muierii” din Solca

Legenda spune că haiducul mărginean Ioan Darie Pomohaci se ascunderea de potere în stâncile din Solca, unde petrecea, apoi, cu săptămânile. Numele de „Pietrele Muierilor” ar proveni, conform poveștii, de la faptul că Darie se retragea aici împreună cu ceata și femeile lor. Mai mult, localnicii spun că haiducul și-ar fi ascuns aici și avuțiile, care au fost căutate decenii de-a rândul. Istorisirile locale au fost sintetizate de locuitorii din Marginea (în apropiere de Solca) astfel: „Se spune că pârdalnicii oameni ai sudului vroiau să pună mâna pe comoara din grota lui Darie. De patru ori s-or luptat cu munții și râpele și de patru ori s-or întors învinși, iar în ultimele două încercări muntele însuși s-a scuturat spre ei cu mare mânie trimițând vânturile, fulgerele, tunetele și ploile pentru a-i abate de la drum, dar eu nu s-au dat bătuți. A cincea oară, ajutați fiind de un neleguit, reușiră a ajunge la ele. Spre marea lor mirare, pietrele se rupseră în două și astupară grota comorii pentru totdeauna. De atunci, nimeni nu a mai putut găsi adevărata intrare în grota comorii, acolo unde tovarășii lui Darie stăteau pe scaune de piatră în jurul mesei de douăsprezece persoane. Bătrânii din Solca povestesc că pietrele acestea poartă numele Pietrele Muierilor de-aceea, pentru că, îmblând un hoţ, Ioan Darie, cu tovarăşii săi, la prădăciuni, muierile lor petreceau printre dânsele, fiind sigure de orişice primejdie” – potrivit surselor din Marginea

stanci-solca
…pe una din „Pietrele Muierii” este sculptat chipul lui Iisus

Comora de la Priluca lui Arsenie de lângă Măgura Mare.

De numele haiducului Darie sunt legate multe locuri din împrejurimile Putnei. Există povești transmise prin viu grai în care se vorbește despre cei care n-au avut liniște și au scormonit toate dealurile din împrejurimi după comorile haiducului bucovinean. Cea mai cunoscută legendă este cea a comorii ascunse de haiduc în Priluca lui Arsenie de lângă Măgura Mare, în apropierea Putnei. Aceasta sună cam așa: „În ceata lui Darie ar fi fost şi un ţigan căruia i-a venit odată rândul să păzească comoara. Darie le punea cinstea la încercare, fiecare depunând jurământ că nu se va atinge de comoară. Ţiganul, lacom, nu s-a răbdat şi a „ciordit” ceva din comoară. Darie, observând, n-a mai stat mult pe gânduri şi ia tăiat capul pe care l-a aşezat pe comoară s-o păzească. Împrejurările nu i-ar mai fi permis lui Darie a se abate pe la locul unde era comoara şi aceasta ar fi rămas neatinsă de-a lungul vremurilor. Oamenii care descopereau locul, văzând capul ţiganului şi mai târziu numai scăfârlia, fugeau cât îi ţineau picioarele zicând că-i locul dracului”

darie_haiducul-08-obcina-mare-daniil-sihastrul-romania-natura
Stânca haiducului Darie Pomohaci (în scobitura de la bază s-ar fi adăpostit haiducul nopți la rând- fotografia apartine d-lui Bouaru Vasile )

Cum a ajutat-o pe văduva săracă

O poveste interesantă legată de haiducul bucovinean este cea a văduvei care avea foarte mulţi copii, dar nu şi o vacă cu lapte. Pomohaci i-a dat acesteia bani pentru a merge la târg la Rădăuţi şi să-şi cumpere o vacă, fără să conteze cât de mult costă. Haiducul a urmărit-o pe femeie pentru a vedea dacă nu este înşelată de vânzător. După ce văduva a cumpărat vaca, dând pe ea toţi banii primiţi de la Darie Pomohaci, haiducul l-a urmărit pe vânzător, de la care a luat toţi banii, spunându-i că a luat prea mulţi bani de la sărmana femeie.

Moartea lui Darie Pomohaci

După ani în care a străbătut Bucovina în lung şi lat şi a prădat mai toţi bogaţii din regiune, Pomohaci a fost prins şi spânzurat de creanga unui fag. Legenda spune că haiducul a presimţit că va fi prins, visând cum puşca sa nouă s-a rupt în două. După doar două zile de la spânzurarea lui Darie Pomohaci, austriecii au dat ordin ca acesta să fie dus la Viena viu, însă deja era prea târziu. Fagul în care a fost spânzurat haiducul nu a fost tăiat niciodată şi în prezent locului respectiv i se spune „La făgan”. „Atunci când Darie Pomohaci a fost prins, el a avut ca ultimă dorinţă să o mai vadă o dată pe mama sa. Haiducul a fost dus în lanţuri la cea care i-a dat viaţă, iar când a văzut-o a muşcat-o, spunându-i că ea este de vină că va ajunge în ştreang, deoarece l-a lăsat să fure când era mic. – a declarat istoricul Ilie Gliga.

(de Dragoș Huțuleac)

Surse:

http://comuna-marginea.blogspot.com/2009/02/haiducul-darie-pomohaci.html;

https://adevarul.ro/locale/suceava/povestea-darie-pomohaci-haiducul-planuia-elibereze-bucovina-austro-ungari-si-a-muscat-mama-spanzurat 1_56cb24de5ab6550cb816578a/index.html;

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ilie_Darie_Pomohaci;

https://ziarullumina.ro/educatie-si-cultura/pagina-copiilor/cine-erau-haiducii-52437.html;

https://sites.google.com/site/romanianatura63/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/stanca-haiducului-darie-aproape-de-putna-muntii-obcina-mare (pt. fotografii);

2 gânduri

  1. Nu ati precizat sursa pozelor. Ele imi apartin si le-ati luat de aici: https://sites.google.com/site/romanianatura63/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/stanca-haiducului-darie-aproape-de-putna-muntii-obcina-mare
    Prima poza cu stanca lui Darie este poza 11 de pe siteul amintit de mine iar a doua poza este poza 8 de pe acelasi site. Va rog sa precizati sursa pozelor pentru ca sunt protejate de legea dreptului de autor sau sa faceti propriile poze.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s