Dacă aș fi rege…

Uitându-mă peste fotografiile de la nuntă, în special la alea în care ni s-au pus cununile pe cap, mi-am dat seama ca mi-ar sta foarte bine ca rege al unei țări mici și prospere care să nu depășească trei milioane de locuitori.

Principalele surse de venit ale acestui stat vor fi din agricultură, turism, comerț, cercetare și IT. Educația și Sănătatea vor fi domenii strategice și prioritare, fiind subvenționate 100% din bugetul de stat. Atât profesorii cât și medicii vor avea salarii indecent de mari, iar dacă un profesor sau doctor se va dovedi a fi corupt, va fi condamnat la închisoare pe viață și confiscarea imediată a averii. În cazul în care nu are nimic valoros pe numele său, vom confisca averea rudelor, în proporție de 50%. Cineva trebuie să plătească! Admiterea în instituțiile de învățământ se va face doar pe bază de concurs, începând cu liceul. De asemenea, activitatea cadrelor didactice va fi evaluată din 3 în 3 ani iar cei care nu îndeplinesc criteriile de calitate, vor fi excluși din sistem.  Sistemul de învățământ va fi atât de eficient încât orice absolvent mediocru din mica mea țară, va fi peste nivelul unui absolvent bun al instituțiilor de învățământ renumite. Din acest motiv vom avea cei mai buni și mai căutați profesioniști în orice domeniu. Anual vom acorda câte 10 locuri pentru studenții străini la orice specializare universitară, cu condiția să facă față criteriilor de selecție și să fie dispuși să plătească o taxă anuală de 50.000 de euro, bani din care vom acorda burse celor mai merituoși studenți autohtoni. Vor fi doritori, pentru că cei admiși vor fi convinși că vor deveni cei mai buni specialiști din țările lor. Și trebuie să ne asigurăm că așa va fi.

Cei care lucrează în cercetare, vor primi locuințe gratuite de la stat în incinta campusurilor de cercetare, (fie li se va deconta chiria în limita a 500 de euro), pe care le pot folosi pe toată perioada activității de cercetare. Activitatea lor va fi evaluată o dată la 5 ani, timp în care trebuie să aibe finalizat măcar un proiect de cercetare. Statul va acorda fiecărui cercetător în parte, pe lângă salariu și facilitățile instituționale aferente, un buget personal de minim 5000 de euro, maxim 10000 de euro, pe care acesta îl va folosi pentru conferințe, publicații, deplasări, achiziții, etc. Dacă timp de 5 ani, cercetătorul nu are rezultate măsurabile, i se va îngheța „bugetul personal” până la obținerea unui rezultat, moment în care primește banii din urmă. Dacă timp de 5 ani de la momentul înghețării sumei respective, cercetătorul tot nu a progresat, este îndepărtat din funcție. În schimb, cercetătorii cu rezultate deosebite (care fac noi descoperiri științifice, care formulează noi teorii, care inventează dispozitive, soft-uri, etc. ce au potențialul de a schimba lumea, sau de a o înțelege mai bine, li se construiește din partea partea statului o locuință în ce localitate doresc și li se acordă o indemnizație pe viață de 2000 de euro lunar, cu condiția de  a ceda 25% din drepturile de utilizare și/sau comercializare a respectivei descoperiri, statului.

Statul meu nu va avea armată. Asta pentru că vom avea dispozitive cu ajutorul cărora vom da stingerea în orice stat neprieten printr-o simplă apăsare de buton. Adică vor rămâne fără energie electrică. Atât. Rău mai mare nu poți face la momentul actual unui alt stat. Nici măcar o bombă atomică nu poate afecta atât de tare destinul unei țări ca lipsa totală de energie electrică timp de o săptămână. Voi avea în schimb servicii secrete teribile, o poliție de frontieră antrenată la nivel de trupe speciale, polițiști și jandarmi deprinși inclusiv cu lupta de gherilă.

Statul va avea propriile companii care vor intra în concurență cu cele private în absolut orice domeniu. Firmele străine vor putea să-și deschidă afaceri în țara noastră cu condiția să cedeze 25% din acțiuni statului și să accepte minim un reprezentat al acestuia în consiliul administrativ. Dacă nu acceptă, să-și vadă de drum pentru că ne vom descurca și fără ei. Nicio firmă străină și nicio persoană de altă naționalitate nu va putea cumpăra teren pe suprafața țării. În schimb statul poate da în folosință gratuit sau cu chirie modică o anumită suprafață, pe un anumit număr de ani, dar nu mai mulți de 25, cu condiția ca investitorul străin să asigure locuri de muncă pentru cel puțin 50 de localnici pe toată perioadă contractuală, timp în care va fi scutit și de plata impozitelor pe salarii.

Statul meu va avea independență energetică 100%, aceasta asigurându-se prin hidrocentrale, parcuri eoline și subvenționarea cu 75% a cetățenilor care optează pentru instalarea sistemelor de energie solară pentru locuințele proprii. De asemenea, vom fi primul stat care va trece la producția în masă a mașinilor care funcționează cu apă. Așa, de-a dracu!

Aș naționaliza pădurile asigurând totuși proprietarilor de drept o cantitate anuală de lemne de foc sau de construcție, proporțională cu suprafața deținută, dar nu mai puțin de 10 metri cubi, cantitate pe care vor avea libertatea de a o comercializa. Fiecare canton silvic va avea un centru de colectare a bureților și fructelor de pădure, încurajând populația să exploateze aceste bogății ale naturii într-un mod responsabil. Exploatarea masei lemnoase în afara normelor legale va fi sancționată cu închisoare de minim 20 de ani, la fel și braconajul.

Nu știu dacă statul meu va avea deschidere la mare, dar dacă ar avea-o, am avea o flotă de cel puțin 50 de nave mari, toate construite în șantiere proprii, pe lângă navele private ale marilor comercianți autohtoni. Bănuiesc că nu voi avea această șansă, așa că vom avea cea mai mare flotă de autocamioane din Europa, toate construite în țară,  deținând monopolul în transporturile de marfă pe tot continentul.

Vom avea cel mai important parc IT al lumii iar ora exactă în acest domeniu se va da din țara noastră, pentru că vom fi suficient de creativi, talentați și muncitori.

Proprietarii de terenuri agricole de peste 50 de ha sau asociațiile agricole cu peste 500 de ha vor putea primi utilaje agricole de la stat și scutirea de taxe pe acestea, cu condiția de a oferi statului, anual, 25% din producția avută. Indiferent de suprafața deținută, statul va subvenționa între 70% și 100%  irigarea suprafeței respective cu condiția să aibe destinație agricolă.

Statul va finanța integral construcția de pensiuni, moteluri sau hoteluri, în baza unor granturi de finanțare anuale, cu condiția ca viitorii proprietari ai clădirilor să cedeze în fiecare an 25% din profit, până la achitarea investiției făcute de stat, timp în care vor accepta un control lunar al activităților prestate, control care va avea ca principal obiectiv îmbunătățirea și corectarea managementului, acolo unde va fi cazul, pentru a fi siguri de profitul unității turistice finanțate. De asemenea, statul va avea minim o unitate turistică integral a sa în fiecare comună a țării. Orice unitate turistică, (a statului, finanțată de stat, sau privată) va beneficia de promovare gratuită atât națională cât și internațională prin Agenția de Publicitate a Statului. Tot Agenția de Publicitate a Statului va avea obligația de a realizeze annual, minim 2 documentare despre potențialul turistic al țării, a câte 60 de minute fiecare, finanțând din fondurile sale distribuirea acestora pe principalele canale tv ale lumii și ale tuturor țărilor.

Statul oferă libertate religioasă și spirituală tuturor, dar sancționează ferm orice formă de extremism religios care poate periclita siguranța cetățenilor săi. Niciun cult religios nu va primi finanțare de la stat. Acesta va acorda sprijin financiar doar așezămintelor religioase declarate monumente istorice, cu scopul de a le conserva și renova. De asemenea, statul se obligă să sprijine reconstrucția oricărui așezământ religios, indiferent de comunitate sau religie, dacă acesta a fost distrus de foc, apă sau dezastru natural, înțelegând prin aceasta nevoia de propășire spirituală a cetățenilor săi.

Pe teritoriu statului meu, homosexualitatea va fi tolerată, dar nu va exista nicicând cadrul legal pentru căsătoria a două persoane de același sex. De asemenea, nu vor avea dreptul să înfieze copii. Este mai simplu așa!

Evident că după ce voi realiza toate astea, inclusiv reducerea șomajului la sub 1%,  voi fi numit dictator, asasinat și întreaga mea familie umilită. Dar până atunci, dați-mi voie să visez sau încoronați-mă!

 (de Dragos Hutuleac )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s