Reteta de bors de peste a Ieromonahului Savatie Bastovoi

„Uha! – borș de pește cu legume pe care cînd îl sorbi faci „uhhhh-aaa!” Alungă orice virus.

Uhaua este un borș pescăresc venit din Rusia, care la el acasă se face fără legume, pentru că se face pe malul apei sau chiar în barcă. Se face cu multe feluri de pește și foarte iute – este o fiertură menită să facă fată răcelii și umezelii. Numele de „uha” este o interjecție și surprinde expirarea pe care o ai atunci cînd sorbi ceva fierbinte și iute: uhhh-aaaaa!

Ce faci cînd nu ai mai multe și gustoase feluri de pește? Faci din ce ai. Cum să faci o uha bună doar din crapi? Cîți bărbați există în Moldova, atîtea feluri de uha există și fiecare crede că a lui e cea mai bună!

Eu o fac așa:

Am încins ceaunul și am aruncat puțin ulei de măsline, cînteva cepe medii tăiate în patru. După care am aruncat morcov taiat în patru pe lung (puteți pune și alte rădăcinoase – eu nu am avut). Cînd prind foarte puțină culoare, arunc dafin, piper negru sfărîmat la mînă, corinadru. Pun mirodeniile în ulei pentru a lega mirosurile. Imediat tai două roșii în patru și le arunc peste. Amestec și las puțin, pînă pregătesc capurile peștilor. Pentru acest ceaun mic am folosit patru crapi, cam 2 kg în total. Torn apă peste legume și las să fiarbă, după care arunc capurile de pește.

Cînd fiertură începe să se omogenizeze, mai tai o roșie în patru (în ceaun mare le pun întregi) și un ardei gras. Pun legumele în mai multe rînduri pentru a păstra mirosurile. Cînd roșiile slobozesc sucul lor, încep să pun pe rînd bucățile de pește, pe care le scot înainte să se sfărîme, pentru a face loc următoarelor. Dupa ce trec tot peștele prin ceaun, pun puțin borș acru (nu foarte mult că nu mai înțelegi nimic din pește).

Cînd dă semne de fierbere, scot ceaunul de pe foc și arunc în el roșii galbene, roz, ardei gras și iute. Aceste legume se pun înainte de verdeață, în ceaunul scos de pe foc – așa ele își vor păstra culorile și mirosurile vii și proaspete. Lăsați totul sub capac două minute, apoi puneți cîteva bucăți din peștele scos, pentru a împlini totul, după care puneți verdeața – eu am pus pătrunjel și kindza (corinadru verde). Dacă aveam două frunze de leuștean, puneam.

Peștele fiert îl puteți stropi cu puțin ulei de măsline, piper și lămîie.

Dacă sorbiți și încă nu faceți „uhhh-aaa”, mușcați din ardel.

Este o mîncare pe care o iubesc femeile pentru că o gătesc bărbații. Spor la experimente!”

(sursa: pagina personala de facebook a Ieromonahului Savatie Bastovoi)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s