Munții Bucovinei ascund povești și legende peste care, odată cu trecerea timpului, se așterne uitarea. Tinerii nu mai au timp să asculte, bătrânii nu mai au cui să povestească și uite așa pierdem o zestre spirituală care ne face mai bogați ca mulți alții.
Pentru a împiedica această risipire, ne-am propus în această vară să facem 4 reportaje. Unul va fi despre cetatea și și pestera de pe muntele Păușa. Dorim să documentăm cât mai bine acest subiect, având în vedere că au existat și mai există dovezi ale existenței celor două obiective. Cercetările de la începutul anilor 80, indicau că pe muntele Păușa ar fi fost o veche cetate a dacilor liberi. Merită cercetat!
Al doilea reportaj va fi despre târgul de diavoli care s-ar fi ținut an de an undeva în zona Vatra Dornei. Ne referim aici la acei „diavoli de casa” sau „spiriduși”, care conform legendei apar dintr-un ou părăsit dacă este clocit sub brațul stâng, vreme de 40 de zile. Ultima oară, târgul respectiv s-ar fi ținut în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Nu era un târg la care putea participa oricine, (era cu circuit închis, cum am zice în zilele noastre) dar există mărturii că într-adevăr exista acestă practică anuală în zona respectivă și aduna „oameni avuți, cu averi făcute peste noapte” din toată Bucovina și nu numai. Nu știm ce vom descoperi sau dacă vom descoperi ceva, dar merită investigat.
Al treilea reportaj este despre Solomonari. Ultimul Solomonar cică ar fi fost văzut în anii 60 în Arbore. De acolo vom porni cercetarea si vom vedea pe ce cărări ne va duce și ce mistere vom desluși. „Solomonarii, numiți și grindinari, hultani, ghețari, izgonitori de nori sau zgrabunțași sunt inițiați (trăind și astăzi în Bucovina) la școlile de solomonărie în astrologie, prezicerea viitorului, dar mai ales în stăpânirea tuturor fenomenelor meteorologice, venind de pe Tărâmul Celălalt . Unii îi alătură vechilor preoți asceți traco-geți – kapnobatai (călători prin nori sau umblători prin fum), cei care săgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Alții spun c-ar fi urmași ai Sfântului Ilie, des întâlnit în legendele populare, vrăjitorul care-i fulgera pe draci și oamenii păcătoși. Mai este o variantă: așa cum se spune într-un basm bucovinean, cules în 1932, solomonarii au puterea de la împăratul cel înțelept Solomon, care a stăpânit toate tainele de pe lumea asta. Solomon, faimosul rege iudeu biblic, putea să închidă și să deschidă cerurile, iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar până la Dumnezeu.”
Pentru al patrulea reportaj, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră și, dacă cunoașteți o poveste deosebită, o legendă, vă rugăm să ne scrieți despre subiectul respectiv în comentarii sau intr-un mesaj privat. Ne-am bucura sa va avem alaturi intr-o noua aventura jurnalistica.
(Jurnal de Bucovina)