Oaspetele nedorit

Vine sfârșitul lumii! Obișnuia strabunica-mea să spună după ce vedeam știrile de la 8 seara și copilul ce eram atunci întra într-o stare de deziluzie tâmpă întrebându-mă dacă vor mai exista bomboane și voi mai putea ieși sa mă joc. Dar desigur, ea zâmbea pe sub mustăți ironizând stilul știrilor anilor 90. Nu sperii așa ușor o persoană născută la începutul secolului XX care trecuse prin 2 războaie mondiale, molimi, comunism, foamete și câte altele..

Zilele astea dominate de covid 19 și o grămadă de știri cu tentă negativă experientăm tot felul de frici, angoase și neliniști datorate faptului că trăim într-o epocă a incertitudinii. E lumea de azi mai plină de provocări decât oricând în istorie? Eu cred că nu. Hai sa zicem că am fost educați să o vedem așa.

Dacă facem o recapitulare la ce a fost și la ce ne-am imaginat că o să fie anul ăsta putem observa cu ușurință că fricile au fost mai mari decât realitățile. Ne-am temut că o să rămânem fără hârtie igienica(slavă domnului că încă avem cu ce), fără mâncare, baterii și cine știe câte altele. Inclusiv în fața virusului poporul român s-a dovedit mai rezistent… Atâta training in lupta cu nevoile nu s-a dovedit zadarnic 🙂.

Oaspetele nepoftit se dovedește a fi internetul prin extensia brațului numită smartphone. Am trăit cu toții schimbarea permanentă provocată de tehnologie din ultimii 20 și ceva de ani și am presupus prea multă vreme bune intenții dar se pare ca imediat ce și-au dat seama cum poate fi monetizată informația am devenit din consumatori produsul.

Se duce o bătaie dură pe mințile și atenția noastră și atunci când nu oferim de bună voie cu atât de mult dezinteres informații personale de multe ori ne sunt luate fără știrea noastră. Telefonul a devenit acel big brother profețit de Orwell.

Am uitat prea multe valori prea repede. Ne uităm istoria în continuare. Se rescrie istoria chiar zilele astea. Terenul e perfect pentru tot felul de idei periculoase sa iasă din obscuritate.

Vine o decadă grea și discuția ar trebui sa fie despre cum ne păstrăm sănătatea mentală în vremuri de stres. Eu personal m-am întors la scrieri vechi. De la filosofie pana la Biblie e destulă înțelepciune acumulată de-a lungul secolelor încât să ne reobisnuim a sta drepți în fața tuturor vitregiilor.

Și dacă nu aveți timp sa citiți e suficient sa închideți telefonul și dintr-o dată cerul se va însenina.

(de Gabi Pitu)

Un gând

  1. Mare adevar! Internetul și mai ales rețelele sociale au devenit deosebit de periculoase. Unii se joacă cu mintea oamenilor și se pare ca suntem foarte ușor de manipulat. Se propaga idei revoluționare, teorii ale conspirațiilor, știri fără nicio sustinere…etc. Vom deveni o societate bulversată care nu va mai ști ce alegeri sa faca

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s