”Abel era cioban, iar Cain era plugar. După o bucată de vreme, Cain a adus Domnului o jertfă de mâncare din roadele pământului. Abel a adus și el o jerfă de mâncare din oile întâi născute ale turmei lui și din grăsimea lor. Domnul a privit cu plăcere spre Abel și spre jerfă lui, dar spre Cain și spre jertfa lui n-a privit cu plăcere. Cain s-a mâniat foarte tare și i s-a posomorât fața.” Geneza, capitolul 4
Jordan Peterson oferă o interpretare bogată în cartea sa ” 12 reguli pentru viață” a fascinantul paragraf din Biblie ce conține povestea lui Cain și Abel. Ambii frați suferă dar răspunsul diferit reprezintă opțiuni permanente setate adânc în codul nostru genetic. Prima poveste despre inegalitate. Un subiect care domină tot mai mult agenda actuală.
Adam cultivă pământul și Cain, primul născut, moștenește afacerea familiei lăsând pe ceilalți fii să se descurce singuri. Așa că Abel trebuie să se descurce ca păstor. Deja sunt aduse în discuție două potențiale conflicte : mostenirea și potențialul ca animalele păstorite să calce pământurile cultivate.Totuși, suferința îl obligă să devină mai puternic. Overcoming adversity (învingerea adversității) e o unealtă incredibilă în dezvoltarea personală.
Malcolm Gladwell ne oferă un răspuns despre dezvoltarea ulterioara a lui Abel în cartea sa David și Goliat. Înarmat cu pietre și o praștie, un pastor devine un războinic în încercarea de a-și apară turma de lei și urși.
Pe de o parte Abel se dezvoltă prin suferință devenind antifrafil( N. Taleb) pe cand Cain nu. În plus e și un element de libertate în a călători cu turma în antiteză cu a sta locului muncind migălos aceeași bucată de pământ.
Parafrazez din Peterson mai departe pentru a explica simbolistica jertfei aici: suferință noastră e de netăgăduit, deci ce putem face? Dacă vrem sa facem lucrurile mai bune în viitor trebuie să facem sacrificii în prezent. Purtăm cu noi cunoștința posibilelor pericole ce le poate aduce viitorul, lucru ce ne motivează să sacrificăm prezentul ca să reducem incertitudinea, anxietatea și posibilele suferințe ce ne așteaptă.
Omul modern nu s-a oprit în a face sacrificii Lui Dumnezeu, indiferent de ce crede. E în conștiința noastră că munca și disciplina o să ne aducă succes în mod sigur dar nedefinit. Ideea ca Dumnezeu o sa îi aducă grație celui care face jerfa potrivită e încă foarte vie. Dar Biblia nu oferă o explicatie a cauzei pentru care Dumnezeu nu primește bine jerfa lui Cain. O întrebare care încă ne face să suferim. De ce universul e uneori atât de indiferent la sacrificiile noastre? Cain și Abel sunt două posibile căi a condiție umane. Două arhietipuri :erou și adversar, două elemente ale psihicului uman, una îndreptată spre Cer și una spre Iad.
(de Gabi Pîțu)