Legenda râului Moldova

Istoricii au pareri diferite când vine vorba de etimologia râului Moldova. Cea mai cunoscută legendă o găsim în lucrarea „Descrierea Moldovei”, a lui Dimitrie Cantemir, în care să spune că numele râului ar proveni de la cel al cațelei lui Dragoș Vodă.
Dimitrie Cantemir scrie în cunoscuta lucrare că Dragoș a pornit un marș peste munți, înspre răsărit, împreună cu aproximativ trei sute de oameni. Evenimentul este plasat de cronicari la mijlocul secolului al XIV-lea. Dragoș plecase în marș alături de cățeaua lui de vânătoare numită Molda.

„Pe drum dădu din întâmplare peste un bou salbatic, numit de moldoveni zimbru, și, tot gonindu-l, ajunse la poalele munților. Când cățeaua lui de vânătoare, căreia-i zicea Molda, și pe care o iubea foarte mult, se repezi întărâtată asupra fiarei, bourul se azvârli într-un râu, unde săgețile îl uciseră; dar și cățeaua, care sărise în apa după fiara fugărită, fu luată de undele repezi. Întru pomenirea acestei întîmplări, Dragoș fu cel dintâi care numi acest râu Moldova, iar locului unde se precuseră acestea îi dădu numele de Roman, dupa numele seminției sale și lua ca stemă a noului său principat capul bourului”, scrie Cantemir in „Descrierea Moldovei”. După numele noului râu a apărut și denumirea regiunii istorice Moldova.
Părerile sunt împărțite însă. Scriitorul Costache Negruzzi este de părere că toponimul „Moldova” ar fi de origine romană. ,,Moldova este un nume dat de romani, cărora, plăcându-le țara, pentru frumusețea ei, au numit-o ,,Mollis Dacia” sau ,,Mollis Davia” iar râul și-a luat numele după țară.”

Costache-Negruzzi
COSTACHE NEGRUZZI

Bogdan Petriceicu Hașdeu infirmă ambele variante de mai sus susținând că numele râului și al regiunii ar avea, de fapt, o influentă germanică. Scriitorul crede că toponimul „Moldova” ar proveni de fapt de la termenul „Mulda”, care în limba gotică însemna „praf”. Prin această corelație, lingvistul a ajuns la concluzia că hidronimul Moldova însemna „apa prafoasă” și că de aici ar fi apărut și numele regiunii.

Bogdan_Petriceicu_Hasdeu
BOGDAN PETRICEICU HAȘDEU

Alți istorici sunt de părere că toponimul ar deriva de fapt de la cuvântul „molid”, un arbore des întalnit în zonele muntoase ale regiunii.

Sursă: gromovnicul.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s