Nenea Gelu și Covid-ul

Gelu stătea într-o rână și se gândea rânjind la Covid. Tocmai terminase a doua stică de votka pe ziua de azi, așa că era cel mai potriv moment pentru filosofie și interpretări critice asupra epidemiei. Nu mai avea nici mult până acasă. Numai încă două opriri în șanț și gata. Aia din fața porții nu se pune. Ăla e șanțul lui, proprietate privată. E ca și cum ar zace în propriul pat. Oricum de-acolo o să strige tare, să-l audă tot satul și sigur nevasta, sau unul dintre copii o să vină să-l ridice. Că nimic nu-i mai greu la băutură decât statul în picioare. În rest: mintea brici, respirația plăcut mirositoare, dezinfencție naturală, numai avantaje.

Că el e beat de cel puțin 12 ani și nu s-a prins de el nicio răceală, niciun reumatism, ca să nu mai vorbim de covid. Ăsta e pentru muieri. Mă rog, el muieri le zice și la bărbații ăștia care prea se grijesc de toate. Chiar l-a văzut pe unul….ras, tuns, frezat, șpițat…dar mucii îi curgeau. Așa, ca la copii mici. La fel era și Vasile, învătătorul din capul satului: elegant, bărbierit, se spăla de 50 de ori pe zi dacă putea și tot s-a prins covid-ul de el și-a murit. Așa, tam-nesam! Nici nu și-au dat seamă aștia ai lui că-i bolnav, că și murise. Bine, el îl bănuiește că a făcut infarct, dar mai nou covid-ul stârnește infarct-ul ca Ileana a lu Onofrei bărbații din sat. De asta tot nu se prinde covid-ul. De fapt de ea nu se prinde nimic. Nici banii, nici bărbații, nici copiii. Dar e frumoasă, bre! E frumoasă de îți vine a cânta singur și a te mai însura odată când o vezi.

Din punctul lui de vedere Covid-ul ăsta nu-i întâmplător. Prea alege pe cine omoară și pe cine lasă în viață. Câteodată mai dă și el greș și omoară pe cine nu trebuie. Astea-s cazurile care apar în presă…să sperie lumea…dar parcă prea grăbește selecția naturală: bătrâni, bolnavi cronici. In viață râmân sănătoșii și productivii.

El, Gelu, de sănătos e sănătos. Nu-i prea productiv el, de asta are câteva emoții. Dar reproductiv este. Dovada: cei 8 prunci pe care îi are în bătătură dintre care 5 îi sigur că-s a lui. Ăialalți 3, asupra cărora trenează suspiciunile (îi place grozav cuvantul ăsta:trenează. Parcă e cuvânt de regi) nu că nu seamănă cu dânsul, dar nu-și amintește când i-a făcut. Nici cu cine. Nici când. Nevasta a zis că-s a lor. Dacă așa a zis ea, Gelu o crede pe cuvânt. La fel cum îi credem pe cuvânt pe ăștia de la TV cu covid-ul mă-sii. La ce bun să facem autopsii. Adevărul poate fi dureros și să nu ne convină. Lasă așa. Trece și asta. Uite șanțul din fața casei! Viața poate fi minunată dacă ai un șanț curat și primitor în care să te odihnești.

de Dragos Huțuleac

Un gând

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s