Dan Șarpe: „Cacica și sănătatea din jurul ei”

Din punctul meu de vedere, localitatea Cacica este vestită de mii de ani.

Sunt convins că sarea, pe vremea dacilor și în toate timpurile, era căutată. Se spune că denumirea de soldă tot de la sare vine. Valoarea sării era enormă pe vremuri. Un gram de sare era echivalentul unui gram de aur, iar ca alt reper pot spune că în timpul mișcării revoluționare de la 1848, în armata lui Avam Iancu au fost executați țăranii care furau sarea.

Din toate acestea trag o concluzie: cine avea exploatarea sării, deținea puterea.

Mai am o teorie, dacii, iar mai tărziu dacii liberi (după cucerirea romană) vindeau sarea de la Cacica tocmai în porturile de la Marea Neagră, controlate de greci, romani, de românii, de turci, de armeni sau alți negustori depinde de perioadele istoriei. Din nefericire cercetarea de la noi, nu are resurse financiare normale, dar dacă s-ar săpa profund, s-ar cerceta zonele din jurul localităților Cacica, Arbore, Solca, Pârteștii de Jos, Pârteștii de Sus, Soloneț, Cajvana, Todirești, vor avea surpriza de a găsi legături durabile de mii de ani între localnicii care trăiau pe zonele mai sus amintite și lumea civilizată din acea perioadă.

Bine, toate aceste teorii, prezentate mai sus, nu pot să le dovedesc în totalitatea, dar au o logică.S

ă revenim la comuna Cacica din ziua de astăzi.

Mândrețea, frumusețea acestei comune stă în puterea omului simplu, dar mai ales există o legătură între om-sare-istorie. Toate sunt unite și au o continuitate.Mina de sare de la Cacica sau cum a denumit-o fetița mea, Mădălina, Mina Piticilor, își intră în pâine pe timpul imperiului, cu 220 de ani în urmă autriecii au știut foarte bine valoarea aceste zonei și a minei.

Am vizitat Mina Piticilor de nenumărate ori, am petrecut în mină zeci sau sute de ore, unde îți încarci sănătate la maxim, iar de fiecare dată când coboram parcă găseam ceva nou, ceva ce mă atrăgea.

Scările, care dau în mină, îți oferă o altfel de intrare. Ajungi în zona altarului catolic, ortodox, Sfânta Varvara. Toate acestea ne arată că a existat din totdeauna o armoniei, o înțelegere între catolici și ortodoxi, bine nu albă de 100%.

Mai urmează o coborâre, după care ajungi în zona unde te întâmpină un clopot, având alături explicate semnificațiile unui număr de bătăti, urmează Adam și Eva, Maica Domnului, toate sculpturi în sare.

Peripeția continuă iar la un momenta dat ajungi în fața unui lac de sare, în fața unui muzeu și sală de dans.

În mină mai găsești locuri de joacă, poți practica sport, dar toate acestea nu le las cu lux de amănute, ci vă invit să le descoperiți singuri.

Magia Minei de Sare sau Mina Piticilor este mare și merită de încercat.Tot în comuna Cacica ai parte de o bază de tratament ”Virgil Săhleanu”, iar ca locație se află vis-à-vis de Biserica Catolică. În baza de tratament ”Virgil Săhleanu” te așteată o porție zdravănă de sănătate, recunoscută peste hotare, la sute și mii de kilometrii de Cacia.Toate aceste binecuvântări legate de puterea sării trebuie să le descoperi împreună cu familia sau cu prietenii.

Autor: Dan Șarpe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s