Proiectul de buget petru 2021 este o veritabilă operă de artă. Ca toți marii artiști, Cîțu e cu mult înaintea epocii sale, fiind condamnat să rămînă neînțeles de electoratul cu gusturi îndoielnice. Într-o încercare de a construi o perspectivă hermeneutică accesibilă vulgului, cred că ar merita observat că bugetul e construit pornind de la principiul LESS IS MORE: Nevoia te învață, sărăcia este cel mai bun profesor!
La ce ne-ar trebui un sistem de educație finanțat cît de cît decent? „Vasul făcut din humă este util prin golul creat de forma lui”, iar universul a fost creat din nimic. Ce reușește Florin Cîțu este, iată, să construiască o interesantă punte între taoism și iudaism grație gîndirii sale (foarte) slăbite.Iar dacă nevoia te învață, e limpede atunci că boala te vindecă. Virusul ne întărește sistemele imunitare care se relaxaseră în timpul guvernării pesediste, ceea ce ne-a predispus la îmbolnăvire.
Adevărații oameni sănătoși sînt ăia bolnavi. Sistemul de sănătate ne îmbolnăvește, la fel cum scrisul ne slăbește memoria. De aici și reducerea cu 11% a bugetului sănătății în timp de pandemie: Lectura trebuie făcută tot în cheie taoistă: Prețuim ceea ce există, dar trebuie să învățăm să ne folosim și de ceea ce nu există! În simbolistica cifrei 11 n-o să intru aici.
Și așa cum, ca bucureșteni, sîntem învățați să înțelegem, grație frigului din locuințe, că adevărata căldură e cea din interior, Cîțu ne mai predă o lecție magistrală: aceea că adevărata bogăție a unei țări sînt rachetele, avioanele, armele de toate felurile și, mai ales, serviciile secrete.
De aici și creșterea bugetului SRI, atît de necesară.Faptul că oamenilor de rînd le vor rămîne străine sensurile inepuizabile ale acestui buget și vor vota iarăși greșit, face din opera de artă a guvernării PNL-USR ceva cu atît mai remarcabil. Iată un artist, se va spune peste veacuri, gata să-și sacrifice cariera sa și poate întregul partid pentru crezul său! Asta nu e ceva ce găsești pe toate drumurile.Nu încape, în mintea mea, nicio îndoială că posteritatea îi va face dreptate lui Cîțu și bugetului său, și îl va așeza în rîndul marilor opere de artă ale epocii noastre: În formol. Lîngă rechinul lui Hirst.
Autor: Paul Gabriel Sandu