Mihail Neamțu: „O țară care disprețuiește efortul intelectual (dar își îmbogățește parașutele) merită părăsită, fără prea multe regrete”

Educația costă și nici măcar o sticlă de bere proastă nu-i vândută gratis pe piață. Orice tâmplar, faianțar, zidar sau mecanic auto e plătit pentru munca și timpul alocate unei lucrări. Nu poți schimba un robinet fără să lași niște bani frumoși în buzunarul meșterului.

Foarte bine: e legea pieței libere, a cererii și a ofertei! Se aplică frizerilor, dulgherilor sau bucătarilor. Se cinstesc lăutarii la nunți, așa cum sunt remunerați antrenorii de fitness. N-am înțeles însă niciodată poziția insultătoare a celor care așteaptă să primească ”for free” delectări artistice cu Bach, Mozart și Vivaldi sau expozeuri docte despre Platon, Shakespeare sau Steinhardt. Din acest motiv — pentru că răsplătim maneliștii și desconsiderăm condiția economică și socială a minților luminate — România suferă.

Mai avem de învățat respectul pentru școală, artă & cultură. Nu mă miră exodul creierelor formate în mii de ore de studiu livresc și concentrare mentală. O țară care disprețuiește efortul intelectual (dar își îmbogățește parașutele) merită părăsită, fără prea multe regrete.

Autor: Mihail Neamțu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s