Una din minunile naturii – Lacul Iezer de la Sadova

Astazi o sa va vorbesc despre Lacul Iezer, despre liniste si starea de bine pe care noi, oamenii de astazi, o gasim atat de greu…

Situat in Masivul Obcina Feredeului, la 937 m altitudine, Lacul alpin Iezer aparține comunei Sadova, de langa Câmpulung Moldovenesc, judetul Suceava. Specialistii spun ca acesta s-a format in urma procesului de alunecare a versantului, rivalizand la capitolul vechime cu Lacul Rosu. Daca despre Lacul Rosu specialistii spun ca s-a format in 1838, in urma unui cutremur de 6,9 pe scara Richter, Lacul Iezer are o vechime de 400-500 de ani. Legenda spune ca pe fundul lacului s-ar afla o comoara ascunsa acolo de tatari, comoara aparata de numeroase vipere, dar si de pestii din lac.
De pe DN 17A, treceti de Campulung Moldovenesc, ajungeti in comuna Sadova, dupa care treceti pe DJ88, unde parcurgeti aproape 6 km. Daca ati tinut drumul principal, ajungeti la o intersectie unde aveti ca punct de reper Casa Silvica Holohosca. Din acest punct faceti dreapta si veti avea parte de aproape 4 kilometri de drum forestier destul de bun… si ajungeti la Lacul Iezer, unde linistea si aerul tare, mirosind a muguri de pin si a fragi, te fac sa crezi ca ai ajuns intr-un loc de poveste.
Privelistea ivita este una cu efect de medicament asupra sufletului si trupului; privitorului nu-i ramane decat sa capteze cu ochii cat mai multe detalii si sa respire cat mai mult aer curat, neatins de poluarea urbana.
Alimentat de Paraul Iezer si Paraul Obcina Feredeului, Lacul Iezer da nastere Paraului Iezer, iar acesta se varsa in Paraul Sadova. Pe cat de frumoasa este privelistea pe timp de vara, pe atat de feerica este iarna, cand lacul este inghetat pentru trei-patru luni.
Pana nu demult, Lacul Iezer nu era o atractie turistica, insa, in 2016, autoritatile au detectat potentialul turistic al zonei si au inaugurat-o, deschizand astfel portile unei arii de vis, unde linistea padurii se asorteaza armonios cu susurul apei unduite de adierea vantului. Pentru cei care cauta linistea in natura, e locul ideal de reculegere, de revigorare, de reincarcare a bateriilor.
Majoritatea caselor din zona au mici cruci din lemn deasupra usilor sau la poarta si potcoave la praguri, pentru a avea parte de bunastare si pentru a tine duhurile rele departe. Daca localnicii din Sadova (sat cunoscut si sub denumirea de „satul cu oameni frumosi”) sustin legenda potrivit careia lacul nu are fund si cine se aventureaza sa inoate in lac va avea o soarta cruda, website-ul Ocolului Silvic Pojorata precizeaza faptul ca adancimea lacului este de 7-12 m. De-a lungul gardului care imprejmuieste lacul sunt panouri care avertizeaza asupra pericolului la care se expun cei care s-ar putea aventura sa se racoreasca in lac. Desi nu a fost promovat pana acum cativa ani, lacul a fost unul renumit printre pescari pentru pastravul destul de mare de aici. Astazi, carasul a luat suprematia pastravului.
Pentru cei care doresc să petreaca aici cateva ore de relaxare, exista cateva gratare amplasate, o cabana din lemn si spatii acoperite, unde turistii pot lua masa. Insa adevaratul deliciu al acestei regiuni este plimbarea prin padure, pe cararile inguste, captusite cu brazi si molizi. Deasupra lacului pe care se plimbau linistite cateva rate salbatice isi fac turele de zi si de noapte libelulele. Zborul lor are ceva din vigilenta unor paznici care pazesc o comoara de sute de ani. 
Privelistea pare ireala, iar aerul de aici este un adevarat medicament, mai ales pentru cei care locuiesc in orase aglomerate. Nu e nevoie decat de cateva ore petrecute aici, pentru ca starea de bine si de liniste sa fie redobandita.
Exista locuri, uneori foarte aproape de noi, care uluiesc prin privelistea pe care o ofera, iar Lacul Iezer este unul din aceste locuri.

Autor: Rodica Puscasu

Sursa: https://www.daciccool.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s