Astăzi, pe moșia boierilor Vârnav-Liteanu de la Liteni, Suceava.

Conacul de la Liteni este o construcție a secolului XVIII, fiind în proprietatea lui Toader Vârnav, al treilea vistiernic și mare medelnicer, fiul lui Sandu Vârnav. Toader Vârnav va intra în posesia moșiei Liteni, prin căsătoria cu Safta Lascăr, care era nepoata lui Vasile Silion, postelnic, făcând din Liteni reședință a vârnăveștilor. Acesta lasă moșia fiului său, banul Enache Vârnav care era căsătorit cu Maria Cantacuzino-Pașcanu, o însemnată familie boierească moldovenească, de care se leagă și conacul de la Salcea.

Enache Vârnav moare în 1808, lăsând averea celor cinci copii (2 băieți și trei fete). După moartea Mariei, între 1827 si 1832, cei doi băieții Iorgu și Alecu, fiind majori, își împart averea părintească. Iorgu va lua satele Liteni, Rotunda și o parte din Corni. Pentru a se delimita de al Iorgu din aceași familie, aceasta își va adăuga și locativul Liteanu prin 1854, Iorgu Vârnav-Liteanu. S-a născut în anul 1802 la Liteni, în conacul familiei, iar în perioada 1839-1844 a obținut rangurile de spătar, agă și vornic. A mai îndeplinit funcții de ispravnic al Sucevei și câteva mandate de membru al Adunării Obștești. Este implicat în evenimentele de la 1848, iar după 1859 se va retrage din viața politică. Se înrudește cu Rosettești prin căsătoria cu Anastasia Rosseti, fiica hatmanului Matei Rosetii. A avut la rândul său șapte copii.
Moare la data de 18 ianuarie 1871 în conacul său de la Liteni, lăsând în urma sa o avere considerabilă.

Următorul reprezentat important al familiei va fi fiul său tot Iorgu, după numele tatălui său, alintat ”Iorgu cel mic”. Iorgu Vârnav-Litenu fiul s-a născut în anul 1840, își face studiile în Franța, iar la întoarcerea în țară îndeplinește funcții importante, făcând carieră în diplomație. Este activ în preajma evenimentelor din 1878, fiind agent diplomtic între 1878-1880 și ministru plenipotențiar la Berlin între 1880-1888.

Iorgu Vârnav-Liteanu fiul moare la data de 23 martie 1905 în conacul familie de la Liteni, de pneomonie la vârsta de 65 de ani, iar osemintele sale sunt depuse în cripta familiei din Biserica Sf. Nicoale din preajma conacului. Prin testament, moșia de la Liteni a fost lăsată strănepotului său, Alexandru Constantin Crupenschi, fiul lui Constantin Crupenschi şi al Luciei Crupenschi născută Vârnav, nepoată de frate.

ps (sursă): Pentru mai multe informații
Mihai GICOVEANU – ”Doi boieri moldoveni: Iorgu Vârnav Liteanu– tatăl și fiul” în Acta-Moldaviae-Septentrionalis, 2015-2016.
Mihai-Razvan Ungureanu – Marea Arhondologie a boierilor Moldovei (1835-1856).

Autor: Augustin Cigoli

Sursa foto: facebook Augustin Cigoli

Lasă un comentariu