„Că omul mai trebuie să se descurce și singur…”

Despre moș Vasile am mai scris. Îmi spune mereu că nu vrea să-i apară fotografia pe „internetul cela”, deși pe facebook apare în fotografiile multor persoane. Dar cred că nu știe, sau se face că nu știe asta. Oricum, mie așa-mi zice. Și-mi zice nici să nu mai scriu despre el… că „ce știe el, că n-are școli”. Da asta numai cu jumătate de gură zice. Din bun simț. Nu că nu ar avea ceva de spus. Numai că omul simplu păstrează în sine un pic de smerenie. Foarte folositoare sufletului și plăcută lumii.

Culmea e că are multe de zis. Că e om trecut prin viața, inteligent, care s-a înțelepțit cu fiecare zi petrecută pe acest pământ. Nu a trecut prin viață ca gâsca prin apă. S-au lipit de el și necazurile, și bucuriile, și femeia lui, și copiii, și oamenii, și credința, și îndoielile și acuma, la bătrânețe, și boala. Moartea încă nu s-a lipit de el și nici n-ar vrea încă să facă asta….Măcar până termină țuica din damigenile din pod. Că are vreo 200 de litri de țuică de prună și bea în fiecare zi două păhărele, cu miere….

„Să știi că eu nu-s bisericos -zice moș Vasile. Dar îl iubesc pe Dumnezeu mai mult decât popa. Și mă înțeleg cu cu El mai bine decât cu nevasta. Și cu ea m-am certat acătărea numai de 4 ori în aproape 60 de ani de casă făcută împreună. Că ne boscorodim noi în fiecare zi, asta nu se pune. Așa ținem dragostea aprinsă. Că trebuie oleacă de foc și la vârsta noastră. M-am înțeles cu ea grozav. 4 certi serioase avem, atât! Dar cu Cel de Sus nu m-am certat niciodată. Nici când mi-o fost greu. Lui numai i-am mulțumit și l-am rugat să mă ajute. Și m-a ajutat! De fiecare dată nu m-a lăsat. Numai că nici eu, nu mergeam la El cu toate prostiile. Numai ceea ce nu puteam rezolva eu, aia Îl rugam să mă ajute să se împlinească. Că dacă Îl deranjăm cu tot fleacul, se supără și El. Așa mă gândesc eu. Că și pe mine mă enervau copiii când veneau cu tot fleacul să-i ajut. Nu, bre! Ai mâini, ai picioare, ai cap, rezolvă! Fă tot ce poți și dacă nu rezolvi, abia atunci cheamă-l pe Dumnezeu. Și să vezi cum te ajută dacă tu ai făcut tot ce ai putut. El face restul, dar numai ce nu este în puterea ta. Altfel, poți să te rogi la dânsul de să-ți bușască sângele pe nas. Că nu-ți răspunde la rugăciune. Și bine face! Că omul mai trebuie să se descurce și singur…”

A consemnat, Dragoș Huțuleac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s