Mirela Elena Adomnicăi: „E timpul să acordăm prioritate copiilor români și familiilor de români care vor fi afectate de acest conflict.”

România a reacționat cu promptitudine în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Au fost organizate punctele de frontieră, s-au asigurat locuri de cazare, copiii orfani au fost preluați în centre de specialitate și s-a asigurat tranzitul cetățenilor ucraineni care se îndreaptă către alte destinații din Europa.
De asemenea, România a aprobat un ajutor internațional cu titlu gratuit către Ucraina și Republica Moldova, constând în alimente, motorină, benzină și păcură.
Cred așadar că țara noastră s-a comportat corect în această criză care afectează milioane de oameni din vecinătatea noastră. În același timp însă, cred că în scurt timp va trebui să acordăm o atenție sporită pentru proprii noștri cetățeni. Vă reamintesc că înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, România se confrunta deja cu o criză energetică și cu o creștere accelerată a inflației. Aceste două componente economice se vor înrăutăți și mai mult în foarte scurt timp, cu efecte negative puternice asupra populației României.
Sistarea exporturilor unor materii prime esențiale din Ucraina și Federația Rusă va genera o creștere și mai mare a costurilor de producție industrială, ceea ce va agrava și mai mult inflația din țara noastră. În ce privește criza energetică și a prețurilor la carburanți este evident pentru toată lumea că situația se va agrava și mai mult în urma conflictului militar din Ucraina.
Este lăudabil că în acest context dificil, România a găsit resurse pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni și pe cei din Republica Moldova. Cred însă că Guvernul trebuie să vină urgent cu măsuri curajoase de sprijin pentru proprii noștri cetățeni.
Avem deja peste 40% dintre gospodăriile din România care se confruntă cu sărăcia energetică, adică au dificultăți mari la plata facturilor pentru utilități, iar în scurt timp, pentru un număr mare de cetățeni vor expira contractele la gaze naturale la prețurile vechi și vor fi nevoiți să încheie la prețuri semnificativ mai mari, ceea ce va adânci și mai mult criza în care se află.
De asemenea, citim în fiecare zi știri despre creșterea explozivă a prețului țițeiului, care va produce un nou val de scumpiri la carburanți, pe lângă cel pe care deja îl resimțim în acest moment.
Sistarea exporturilor la produse alimentare care tocmai a fost anunțată de Ucraina, la carne și cereale, va determina o creștere a prețurilor la aceste produse care se va resimți puternic la nivel european și probabil chiar la nivel internațional. În mod cert, România va fi afectată de acest lucru.
Nu în ultimul rând, România va fi afectată economic în urma sancțiunilor economice impuse Federației Ruse de către Uniunea Europeană și comunitatea internațională. România a fost solidară cu aceste decizii, dar cred că e timpul să cerem mai apăsat Comisiei Europene să fie solidară cu România și cu celelalte state afectate în mod evident de aceste decizii.
Am văzut că Germania se opune interzicerii importurilor de gaz, carburanți și cărbune din Federația Rusă. Asta pentru că o astfel de măsură ar afecta grav economia germană. Iată deci că alte state, cu economii mai puternice decât cea a României nu sunt dispuse să își sacrifice cu totul interesele naționale.
Nu susțin aici că România ar trebui să încalce embargoul economic impus Federației Ruse. Dimpotrivă, trebuie să-l aplicăm cu severitate. Dar în același timp trebuie să ne îngrijim de cetățenii noștri, de copiii români, de familiile de români care sunt afectate de războiul din Ucraina.
Fac un apel la Guvernul României să pregătească deja măsurile economice și protecție socială pentru cetățenii noștri. Solicit de asemenea, Uniunii Europene să fie solidară cu România și să pregătească un pachet de măsuri, de tipul PNRR, pentru redresarea economică ca urmare a dezechilibrelor produse de conflictul din Ucraina.
Cred așadar, stimați colegi, că e timpul să ne concentrăm mai mult asupra problemelor cu care se confruntă și se vor confrunta cetățenii români. E timpul să acordăm prioritate copiilor români și familiilor de români care vor fi afectate de acest conflict.


Deputat, Mirela Elena Adomnicăi
Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s