Mirela Elena Adomnicăi: Reglementarea pieței energiei – singura soluție structurală eficientă!

PSD insistă pentru reglementarea, pe termen limitat, a pieței energiei pentru că acum nu mai putem vorbi deloc de o piață liberă normală, ci de o piață puternic distorsionată, disfuncțională, profund speculativă. Iar modelul plafonării-compensării pur și simplu nu mai face față! Urmare a tranzacțiilor speculative prețul MWh-ului ajunge la niveluri astronomice, ceea ce duce valoarea compensărilor la cote de nesuportat pentru bugetul public, fapt ușor de înțeles pentru oricine se uită la cifre

Pentru a înțelege cum speculațiile umflă prețul energiei electrice pe piața din România trebuie înțeles că:
1) Există un circuit tehnic Producător-Transelectrica-Distribuitor-Consumator.
2) Există un circuit comercial Producător-Bursa de Energie-Traderi și/sau Furnizori – Consumatori. Energia se vinde prin contracte bilaterale sau pe bursă.
3) Mai mult de jumătate din energia electrică consumată se tranzacționează pe bursă, pe PZU – Piața Zilei Următoare – unde sunt cele mai mari prețuri și unde TRADERII fac legea – a se citi speculații di grande – și prin urmare sunt beneficiarii profiturilor uriașe.
4) Statul român, de la buget – adică din banii noștri ai tuturor – plătește diferența dintre tariful cu care furnizorii achiziționează energia, inclusiv de pe PZU și plafonul instituit prin OUG 27/2022 la care o vând consumatorului final. Pe întreg sistemul, casnic și non-casnic sunt mulți, foarte mulți bani; estimarea este de ordinul zecilor de miliarde de lei, în condițiile scumpirii continue a MWh-ului, chiar dacă până în acest moment decontările abia dacă ating 2 miliarde de lei.
5) Este un mecanism speculativ care se autoîntreține, pe seama bugetului național și care bagă-n faliment companii majore ale economiei românești.
Din economia reala vin semnale grave AZOMURES a închis, ALUMN Tulcea – singura rafinărie de aluminiu din țară a închis, ALRO SLATINA a închis parțial, CHIMCOMPLEX BORZEȘTI a anunțat că închide. Adică mii salariați concediați, mii de locuri de muncă pierdute și influențe negative grave în toată economia.
Iată datele oficiale, care arată cum pe o piață grav dereglată, disfuncțională, speculațiile fac legea:
Pe piața la termen, specifică preponderent contractelor bilaterale, MWh crește cu 48% în intervalul dec 2022-dec 2023
o 569 lei/MWh – decembrie 2022
o 843 lei/MWh – decembrie 2023.
Pe PZU – Piața Zilei Următoare MW-ul se tranzacționează azi, 18 August, la valori între 3200 de lei și 2500 de lei , de 5-6 ori mai mult decât pe piața la termen.
În luna iulie, media de preț la care s-a tranzacționat MWh pe PZU a fost de 1813,74 lei , cu 400% mai mare decât în iulie anul trecut.
Ceea ce este însă revelator pentru demonstrarea caracterului profund speculativ este pe PZU se tranzacționează mai mult de jumătate din consumul de energie; în iulie 52,24% din necesarul de consum electricitate a fost cumpărat de pe PZU, la cel mai mare preț posibil din așa-zisa piață; iar valoarea tranzacțiilor a depășit 4,5 miliarde de lei.

Mirela Elena Adomnicăi, deputat PSD Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s