Mirela Adomnicăi: PSD prezintă noile măsuri pentru oameni și economie

La baza acestui pachet a stat ideea de a face o distribuție justă și echitabilă a resurselor către cetățenii care o duc greu, dar și către companiile românești. Pentru că această criză o putem traversa doar împreună, iar PSD nu va lăsa niciodată pe nimeni în urmă.

📍 Viziunea PSD:

1) Alături de cetățenii activi: sprijinirea oamenilor care muncesc, a pensionarilor care au muncit o viață întreagă, a familiilor care se străduiesc să își ducă copiii la școală și să-și plătească facturile.

2) Alături de firmele românești: IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei naționale. Anul acesta am alocat 6% din PIB pentru programe de sprijin. Vom continua să investim masiv pentru că IMM-urile generează 50% din PIB-ul nostru național și aproape 70% din profituri.

📍 Principalele măsuri!

Creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie peste obligația legală de +5,1%. Majorarea va fi de cel puțin 10%. Astfel, punctul de pensie va crește de la 1.586 lei, la 1.745 lei (+159 lei).

Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie la 3.000 de lei brut.

o Salariul minim BRUT crește cu 450 lei (de la 2.550 lei la 3.000 lei) – ceea ce implică o creștere a salariului minim NET cu 250 de lei (de la 1.524 lei la 1.867 lei)

o Acesta este instrumentul Guvernului pentru a crește salariile în mediul privat.

o Se realizează jalonul din PNRR care prevede eliminarea tratamentelor mai favorabile (precum salariul minim din construcții și din agricultură – acum toate încep de la 3000 de lei.

o Scutirea de taxe pe suma de 200 de lei care anterior se acorda celor care au crescut voluntar salariul minim se va acorda tuturor angajatorilor. Statul nu va percepe taxe pe 200 de lei din creșterea de 450 de lei a salariului minim brut).

📍 Reglementarea pieței de energie!

o Populația va fi protejată – va avea prețuri plafonate la energie, la nivelul stabilit în primăvara acestui an

o Spitalele, școlile, grădinițele, căminele de copii și bătrâni – preț 1 leu/KWh indiferent de consum.

o IMM-urile și firmele din industria alimentară – compensarea a 85% din consumul de energie.

o Contribuție de solidaritate de 100% din ceea ce depășește prețul de referință și o marjă de profit.

o Reglementarea pieței pe termen mediu – cel puțin 2 ani.

📍 Proiecte rutiere și feroviare strategice!

§ Din 2023, toate loturile A7 vor fi în construcție. Semnarea și a contractele pentru secțiunile din A8 finanțate prin PNRR.

§ Modernizarea principalelor coridoare feroviare din vestul României: Tronsoanele Caransebeș-Timișoara-Arad și Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor-frontiera ungară.

§ Operaționalizarea completă a infrastructurii feroviare din Portul Constanța.

📍 Premii de excelență pentru elevii și profesorii antrenori medaliați la olimpiadele internaționale!

§ Premii de 5.000, 8.000 și 10.000 de euro pentru elevii care obțin medalii de bronz, argint și aur la olimpiadele internaționale.

§ Premii de 2.500, 4.000 și 5.000 de euro pentru profesorul antrenor al elevilor care obțin medalii de bronz, argint și aur.

📍 De unde bani pentru majorările propuse de PSD?

În privința surselor de finanțare ne referim doar la creșterea punctului de pensie, pentru că majorarea salariului minim are un impact pozitiv asupra bugetului (aduce venituri suplimentare la buget).

📍 Surse pentru creșterea punctului de pensie:

1) Creșterea gradului de colectare a contribuțiilor sociale aferente salariilor în urma incriminării patronilor evazioniști care rețineau obligațiile din salariile angajaților, dar nu le mai virau la bugetul de stat.

2) Creșterea veniturilor din contribuții la bugetul de pensii în urma măsurilor fiscale realizate de Guvern la 1 iulie.

3) Creșterea veniturilor din contribuții în urma măsurii de creștere a salariului minim și a celorlalte salarii care vor fi majorate ca efect al acestei măsuri.

4) Creșterea veniturilor din contribuții ca urmare a înființării de noi locuri de muncă în urma investițiilor publice și a schemelor de ajutor de stat pentru companii.

Deputat, Mirela Adomnicăi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s