Luminița Aldea: „Privim la țară astăzi. Nu ne place…”

„Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara” – Spiru Haret
Privim la țară astăzi. Nu ne place…
Și totuși țara de azi s-a născut din școala, din cei treizeci de ani de învățământ din libertate și democrație. Unde s-a greșit!?
Aș zice că greșeala catastrofală a fost că s-au înființat instituții de învățământ, ce sunt doar fabrici de diplome, de unde obții o diplomă de asistentă fără a ști să faci o injecție sau să măsori tensiunea, de unde obții diplomă de absolvent de studii superioare fără să fi citit o carte în viața ta, apoi ajungi să predai elevilor, și culmea culmilor școlilor: fabricile de doctori în orice domeniu.
Și toți acești posesori de diplome goale – cei cu diplome pe merit fie sunt la privat, fie pleacă din țară – ajung să lucreze în instituțiile statului, să decidă pentru țară și uite așa ajungem la adevărul din spusele lui Spiru Haret: „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara.”
Ce speranță să ai pentru o țară mai bună mâine, când ministrul învățământului are ca principală grijă să apere plagiatorii și prim-ministrul să blocheze cercetarea lucrării tezei domniei-sale de doctorat suspectă de plagiat!?
începe un nou an școlar.
Fac un efort de imaginație să schițez un discurs al ministrului învățământului sau prim-ministrului adresat elevilor și profesorilor și care să înceapă cu cuvintele:
…Dragi elevi, dragi profesori, începeți azi un nou an școlar! Vă îndemn să munciți mult pentru a obține rezultate merituoase…
Și aici mă blochez. Îmi vine să râd…
Chiar așa, ce discurs ar putea ține acești doi oameni de stat la început de an școlar, ca profesorii să îi creadă!? Sau ca elevii să le urmeze îndemnurile!? Ce să spună într-un discurs un ministru al învățământului ce dă o lege de amnistie pentru plagiat!?
Nu e o problemă cu cuvintele din discurs, e o problemă cu omul ce ocupă funcția și ține discursul, pentru că între vorbele lor și fapte e o prăpastie. Nu ne trebuie cuvinte frumoase și îndemnuri, ci oameni ce să fie pe măsura cuvintelor și îndemnurilor pe care le spun.

Autor: Luminita Aldea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s