Dr. Ursula Sandner: Ce implicatii are asta pentru tine?

In fiecare zi, oamenii iau decizii si fac alegeri cu impact asupra vietii lor. Unele dintre ele se dovedesc a fi bune pentru ei, altele nu, iar aici intervine o problema.

Odata ce un om a facut o alegere, a luat o decizie sau a adoptat o credinta, chiar daca nu este una buna pentru el, va avea tendinta sa-si apere acea alegere.

Majoritatea oamenilor au un eu nesigur, se simt destul de fragili si de aceea este foarte important pentru ei sa isi apere imaginea de sine in propriii ochi si in ochii altora. Astfel, chiar daca gresesc, nu recunosc asta, ci se straduiesc sa gaseasca argumente in favoarea actiunii lor, sa-si justifice pozitia pe care au adoptat-o sau decizia pe care au luat-o.

Acest fenomen este partial constient si partial inconstient (iar in literatura de specialitate se numeste disonanta cognitiva).

Ce implicatii are asta pentru tine?

In primul rand, pot sa ajungi sa traiesti in autoamagire si sa crezi intr-o minciuna, sa te autoiluzionezi ca de fapt este bine ceea ce faci sau cum traiesti. Uneori depresia, anxietatea, atacurile de panica sau bolile fizice iti arata ca nu traiesti in acord cu sinele tau, insa daca alegi sa le “tratezi” cu medicamente, mancare, sex, alcool etc., nici nu vei avea ocazia sa vezi propriul tau adevar.

In al doilea rand, nedandu-ti voie sa vezi lucrurile cu claritate, nici nu poti sa schimbi nimic. Daca, de cate ori iti apare in minte faptul ca nu este ceva ok in deciziile, alegerile sau credintele tale si, ca sa continui sa traiesti asa cum o faci acum, vei gasi argumente si justificari care sa-ti intareasca pozitia initiala, nu se poate pune problema de schimbare.

Nu te ajuta la nimic sa ai o gandire de tipul “strugurii sunt acri daca eu nu ajung la ei”, ci mai bine cauta solutii ca sa-ti faci visurile sa devina realitate.

Poate ai facut compromisuri sau alegeri gresite, poate ti-ai sacrificat visurile, poate ai luat-o pe un drum pe care nu te regasesti. Este ok, toti facem asta la un moment dat in viata, insa important este sa nu persistam in greseala si sa nu ne gasim scuze, justificari sau argumente care sa ne mentina pe calea actuala.

Indiferent cat ai mers pe un drum gresit, opreste-te si mergi pe calea spre care te cheama sinele tau.

Autor: Dr. Ursula Sandner

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s