Luminița Aldea: „Cum să crești un copil azi, ca să fii sigur că va fi om mâine!?”

Cum să crești un copil azi, ca să fii sigur că va fi om mâine!? Cum să îl crești, că să fii sigur că ai pus totul în el, înainte de a-l arunca în viață ca într-un ocean!? Ce trebuie să îi pui în bagajul din suflet ca să știi că o să se descurce!?
Să îi spui că banii nu sunt totul e ok, dar el vor vedea că nu va merge niciodată la magazin să cumpere pâine cu un vis sau un cuvânt, ci cu un ban și, dacă nu va avea acel ban de pâine și îi va fi foarte foame, i se va părea că acel bănuț de pâine e totul.
Așa că am spus mereu copiilor că banii sunt necesari și buni, îi câștigi prin muncă, dar nu dai niciodată pe ei sufletul…
Să îi spui că sărbătorile nu sunt despre mâncare, dar să ai masă goală la sărbători e trist și sărac și nu mai simți sărbătoarea. Eu nu știu pe nimeni care să fi avut masă goală la sărbători și să spună că e fericit.
Așa că am spus copiilor că sărbătorile sunt despre belșug pe masă, lumină în suflet și inima la Dumnezeu…
Să le spui copiilor că există o singură cale spre cer și spre Dumnezeu, cea a religiei tale, îi poate face aroganți și să se considere aleși.
Le-am spus copiilor că drumul nostru spre cer e cel din creștinism, dar că există oameni care au alte căi. Toate drumurile în căutarea Lui Dumnezeu sunt bune.
E bine să învețe, e bine să fie cel mai bun într-un domeniu, dar niciodată să nu se creadă atât de bun încât să devină înger căzut. E bine să ia diplome și premii, dar numai dacă acestea sunt pe merit și muncite, într-o țară cu inflației de diplome și premii. Să își aleagă un vis și să se țină atât de mult de el încât să ajungă să îl tragă visul prin viață.
Și totuși niciodată nu ești sigur că ai pus tot ce trebuia în bagajul copilului pentru viață… Orice ai face ca părinte simți că nu e destul, că viața îl va învață mai mult decât tine. Tu i-ai fost părinte. Viața îi va fi maestru…

Autor: Luminița Aldea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s