Vasile Ernu: „Hoții de lângă mine din pușcărie au mai multă demnitate și verticalitate.”

Am fost în pușcărie – în vizită la vechi prieteni. Am mers în interior, am povestit. M-au pus să trag de fiare cu ei – of, nu fac față. Slab cu școala vieții – suntem de la secția ”îi facem din vorbe”.

Gama de aici de infracțiuni e mare – de la crime oribile până la găinării, furturi. Vezi oameni care ispășesc pedepse de la 1 an la 20 de ani.

Dar toți sunt de acord: hoții trebuie să stea în pușcărie. Aceasta este o axiomă morală și legală pe care până și cei mai temuți criminali, care trăiesc din hoție și crimă, o respectă.

Furtul este o formă de muncă cu grad mare de profit și grad mare de risc: ai fost prins ai întrat. Asta am învățat de la profesioniștii în domeniu: regula fundamentală a hoției și vieții sociale. Când furi îți calculezi riscurile – se merită în caz de sunt prins? E un calcul foarte rațional. Când mă documentam la Bandiții am discutat de nenumărate ori tema asta cu ei.

Bandiții vechi spun că dacă regula de aur a hoției e încălcată – hoțul trebuie să seta în pușcărie – începe ”bespredelul”: anarhia lipsei de reguli și duce la dizolvarea societății.

Singurii care nu respectă această lege este ”elita politică & financiară” – ei sunt cumva dincolo de lege. Pericolul pentru societatea noastră de aici vine.

În momentul de față avem primul ministru – hoț, ministrul educației hoț, președintele tot pe acolo – cel puțin îi protejează: un soi de hoț în lege.

Hoția-i la putere – vorba cântecului.

Orice om de bun simț, orice hoț respectabil din ultima pușcărie o să-ți spună: hoțul stă în pușcărie. Numai la noi e invers.

Atenție: eu nu le cer demisia – eu cer dosare penale. Punct. Demisia trebuia să fie pusă demult pe masă. Dacă noi acceptăm asta suntem părtași: și ne merităm soarta.

Dar avem elită intelectuală de Timișoara gen: ”Rectorul Universității de Vest și deputat PNL îi ia apărarea lui Sorin Cîmpeanu: ”Nu a avut beneficii. Nu s-ar include într-o zonă de plagiat””

Liberalii sunt partid sau ce? Scuze: dar hoții de lângă mine din pușcărie au mai multă demnitate și verticalitate.

Apropo de ”elita intelectuală” mainstream – după ce au făcut procese de vot și umilire publică pro Iohannis: dacă nu votăm democrat doar pe Iohannis murea planeta – asta e fundamentalism imoral. Iar după ce au tăcut strategic două mandate acum ies iar cu morala: ați mâncat rahat – mai ștergeți-vă în liniște pe bot.

În școala veche de banditism era o regulă internă: hoților din interior li se tăiau degetele iar papagalilor care vorbeau aiurea li se cresta limba: ca un stigmat – să vorbească peltic.

Vă dați seama că dacă aplicăm această regulă jumătate dintre politicieni & alte elite hrăpărețe nu vor mai avea degete iar ”lumea bună” intelectuală & presă ar fi tare peltică….

Așa și trăim…

Hai că mai încerc să mai ridic de câteva ori măgăoaia asta…

Sincer nu ar strica să trecem toți prin penitenciar măcar o lună. Vezi altfel lumea de după gratii.

Autor: Vasile Ernu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s