Petru-Stelian Vasiliu: „Mi-am dat seama ca omul simpatizează cu cel sincer, dar de crezut îl crede pe cel mincinos”

Într-o mică măsură îmi cunoșteam clienții. Și în mod special pe acest moș care, după felul cum intra în magazin, felul cum se uita la mine și cum scotea mâinile din buzunare îmi dădea de înțeles dacă avea bani sau dacă avea nevoie de ajutor pana la pensie..Într-o zi însă o venit și a aruncat pe tejghea ceva ce nu am anticipat. Oful lui era comico-tragic.
,,Sunt bătrân și prost, am mers în oraș să cumpăr vopsea și am pierdut banii la alba neagra.Doua milioane. Bine,aveam și câștig 800 de mii la un moment dat, dar a trebuit sa ma rog de ei sa-mi de-a bani de autobuz sa ma întorc. Și acasă fără vopsea pot sa merg, dar fără bani nu! „
Și-a revenit, încet, încet, vorbea cu noi, mai vorbea și singur..dar își revenea!Chiar zâmbea când a venit și mi-a spus ,,Da-i și lui o bere și un rom și el e prost ca mine !”
Acest vecin îi mărturisise că și el a pierdut un milion. E interesant cum,atunci cand omul aude ca și vecinului i-a murit capra devine mai vesel. Adică dacă până în urmă cu o ora, acest moș vorbea in șoaptă, sa nu audă nimeni, era trist și eu nu știam ce sa fac, deodată devenise vesel, exuberant chiar ! Era altceva acum. Adică nu era singurul naiv!
Și atunci când ești prea vesel,apare întotdeauna cineva care reușește să ti demonstreze că există și superman. Și bineînțeles că nu era din Mihaiesti. Dar atenție, câștigase la alba neagra! Povestea ca un magician care divulga secretele și vecinul meu era în stare să i-a și notite. Adică asculta uimit și cu regret.Uite ca se poate,isi spunea în gând!
Da, acea zi a fost ca-n filme pentru mine.
A doua zi, cu autobuzul de 11,vecinul meu venea supărat din Fălticeni.Pierduse alti bani la alba neagra…Incercase sa puna in aplicare secretele divulgate de superman dar…
Mi-am dat seama ca omul simpatizează cu cel sincer, dar de crezut îl crede pe cel mincinos. Pentru ca acela îi dă o speranță. Și el de asta are nevoie, nicidecum de certitudini. De asta, a doua zi a fost ca în viata.

Autor: Petru-Stelian Vasiliu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s