Luminița Aldea: „M-a fascinat drumul lui spre succes, tenacitatea, voința, dar i-am admirat modestia și cumpătarea.”

Am văzut zilele trecute un documentar despre viața celui ce a fondat IKEA, suedezul Ingvar Komprad, și m-a impresionat profund. Adevărul este că am o pasiune să citesc cărți sau să văd documentare despre oameni excepționali, care au realizat ceva în viața lor într-un anumit domeniu de activitate.

Acest suedez și-a început afacerile la 17 ani vânzând chibrituri,felicitări, pixuri și alte flecuștețe și a ajuns să fie cel mai bogat om din Suedia. Jumătate din populația țării sale își are locul de muncă la IKEA, iar el a ajuns unul din cei mai bogați oameni din lume. Mi-a plăcut și m-a fascinat drumul lui spre succes, tenacitatea, voința, dar i-am admirat modestia și cumpătarea.

Era în ultimii ani de viață. S-a retras în satul natal, Agunnaryd, după ce locuise vreo patruzeci de ani în Elveția. Conducea o mașină veche de șaisprezece ani. Mergea la PECO-ul din sat și stătea de vorbă cu oamenii. Era singură instituție publică din sătul acela izolat. El a fost cel care i-a sfătuit pe proprietarii PECO-ului să facă și o cafenea alături, să lărgească o terasă, și tot el le spunea că un anumit produs e prea scump. Proprietarii i-au urmat sfaturile și vorbeau în film cu căldură și drag despre bătrânul modest ce le-a trecut pragul des în ultimii ani de viață.

La câteva zile după ce am văzut documentarul, citesc știrea că fiul lui Adi Mutu face un scandal monstru la spital că nu este tratat preferențial și strigă: „Eu nu stau la coadă cu proștii!”

Și dacă ai fi avut realizări mai mari decât petreceri în cluburi și tatuaje pe corp, dacă erai OM nu strigai așa ceva. Cum s-a născut generația asta zgomotoasă și cu pretenții, dar fără nicio realizare mare, ci doar meritul de a fi fiul cuiva!?

Știu și mi se confirmă încă o dată că oamenii cu adevărat valoroși sunt modești, pășesc pe pământ cu sfială, au înțeles viața ca pe un dar de la Dumnezeu și nu vor să risipească acest dar și alții fără nicio realizare, goi pe dinăuntru, simt că există doar dacă fac zgomot și jignesc.

Autor: Luminița Aldea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s