Mirela Elena Adomnicăi: „PSD va promova în continuare măsurile necesare pentru protejarea persoanelor cu venituri mici!”

​Începând cu 1 ianuarie 2023, punctul de pensie va fi majorat cu 12,5%, iar această majorare putea afecta drepturile pensionarilor de a beneficia de medicamente compensate cu 90%.
​Astfel, pentru a veni în întâmpinarea acestei situații, Ministerul Sănătății a promovat o Hotărâre de Guvern, ce a fost adoptată în ședinta de Guvern de miercuri, 28 decembrie, prin care a majorat cu 12,5% plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%.
​Prin Hotărârea de Guvern promovată de Ministerul Sănătății, plafonul de venituri din pensie și indemnizație socială pentru cei care pot beneficia de medicamente compensate cu 90% crește de la 1.429 lei la 1.608 lei/lună, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.
La ora actuală sunt 2.106.878 de pensionari cu venituri din pensie de până în 1.429 lei. După aplicarea noului prag de la 1 ianuarie 2023, când intră în vigoare și majorarea punctului de pensie cu 12,5%, vor fi 2.107.785 de pensionari care vor avea acces la medicamente compensate cu 90%.
Deci nu doar că nu scade numărul acestor beneficiari, dar chiar crește puțin în urma aplicării măsurii propuse de Ministerul Sănătății.
Măsura a fost luată cu scopul creșterii accesului la medicamentele compensate acordate în ambulatoriu, pensionarilor cu venituri mici.
Decizia Ministerului Sănătății de a promova o Hotărâre de Guvern prin care să se ridice pragul de venituri cei care beneficiază de compensări mai mari la medicamente este o măsură justă și echitabilă, care protejează accesul la medicamente pentru pensionarii cu pensii mici.
Dacă nu s-ar fi intervenit, o parte dintre acești pensionari ar fi pierdut acest beneficiu ca urmare a majorării punctului de pensie cu 12,5%. Este o măsură care arată ca cei cu pensii mici sunt protejați atâta timp cât PSD se află la guvernare.
În primele luni ale acestui an, au fost eliberate 1,9 milioane de rețete cu compensare de 90%, pentru peste 430.000 de pensionari (cu pensii mai mici de 1.429 lei). Valoarea totală de consum a acestor medicamente a fost de 203 milioane de lei.De asemenea, ținând cont de prelungirea prevederilor Contractului – Cadru și de prevederile PNNR, actul normativ aprobă prelungirea până la data de 31.03.2023 a Planului național de paturi pentru perioada 2020-2022, urmând ca în primul trimestru al anului 2023 să fie elaborat un nou Plan național de paturi pentru perioada 2023-2025, care va fi implementat în noul Contract cadru.
PSD va promova în continuare măsurile necesare pentru protejarea persoanelor cu venituri mici!

Mirela Elena Adomnicăi – deputat PSD de Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s