Dragoş Huţuleac: „Dacă renunţăm la roata panoramică, umplem Suceava cu ele!”

Nu sunt niciun fel de analist. Sunt un „pareleolog” subiectiv care tratează subiectele în funcţie de felul în care acestea mă afectează şi în funcţie de cât sunt în stare să le înţeleg. Momentan nu înţeleg de ce este atât de multă mizerie în Burdujeni. Să ferească Dumnezeu! Dacă anii trecuţi, cât de cât se mai făcea curăţenie, la începutul ăsta de an totul e de un gri absolut care se transformă într-un gri mocirlos imediat ce plouă un pic. Totuşi, griul acesta are foarte multe pete de culoare, murdare şi ele, reprezentate de diferite pungi, peturi, ambalaje, doze de suc şi uneori chiar prezervative folosite, aruncate şi împrăştiate în dorul lelii pe carosabil, pe trotuare, pe spatiile verzi sau cele mai puţini verzi…că de unde atâta verdeaţă?
Culmea e că doi paşi mai încolo, în comuna Dumbrăveni, nu-i aşa. E curăţenie frate! Trotuare curate, asfalt curat, clădiri curate, luminat public excelent şi destul de mult verde. De ce acolo se poate şi aici nu? De ce într-o comună administraţia publică locală reuşeşte să păstreze curăţenia la un nivel decent şi într-un municipiu reşedinţă de judeţ, nu?
Din punctul meu de vedere, curăţenia unei localităţi oferă o perspectivă clară vis-a-vis de eficienţa şi profesionalismul administraţiei publice locale. Dacă o primărie nu se descurcă cu problemele legate de salubritate, e clar că nu poţi să ai aşteptări mari de la această instituţie pentru a rezova probleme mai importante. Cu atât mai mult cu cât nu poate fi vorba de o problemă de buget. Oraşul Suceava are un buget suficient. Drept urmare, presupun că este vorba de dezinteres. Şi cred şi eu că „interesul” nu mai este la fel de mare ca la primele mandate. Au trecut peste 20 de ani de când administraţia publică suceveană are în fruntea sa acelaşi om. Om care trebuie respectat pentru ceea ce a realizat în primele două mandate! Pentru că ştiu cum era Suceava şi înainte de el. Numai că după atâţia ani, normal că te plafonezi. Normal că nu mai ai viziune, entuziasm şi probabil nici înţelepciunea de a accepta opiniile altora. Şi eu aş păţi la fel dacă aş fi „şef” atâţia ani. Cu toate acestea, aş sugera primăriei să cumpere macar 500 de coşuri de gunoi stradale şi să le pună prin oraş, la distanţe egale unul de altul, ca să aibă lumea unde pune gunoiul de prin buzunare. Va fi o măsură mai eficientă decât s-ar aşteapta pentru imbunătăţirea curăţeniei de prin oraş. Şi asta pentru că foarte puţini sunt oamenii care preferă să arunce gunoiul pe jos, dacă au la îndemână alternativa unui coş de gunoi aflat în apropierea lor. Dar pentru că nu o au, se întâmplă ce se întâmplă. Iar dacă vă uitaţi la numărul coşurilor stradale din Dumbraveni, o să vedeţi că-s puzderie. Cred că de aici începe rezolvare oricărei probleme administrative: preîntâmpinând nevoile cetăţeanului. Iar cetăţeanul chiar are nevoie ca după ce bea un suc să arunce doza într-un coş de gunoi aflat aflat aproape de dânsul, nu la jumătate de kilometru. Preţul unui cos de gunoi stradal pe internet: 209 lei. Dacă renunţăm la roata panoramică, umplem Suceava cu ele!

Autor: Dragoş Huţuleac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s