Există o legătură între cazul dramatic al profesoarei înjunghiate în gât de un elev, într-un liceu din București, și dezbaterea organizată săptămâna trecută, la Cafeneaua Politică, pe Legile Învățământului.
Din cele trei ore de discuții purtate, două dintre ele au fost despre lipsa pârghiilor pentru dascăli în relația cu părinții și elevii. Nu despre revendicări salariale, așa cum poate ar crede mulți.
Iar preocuparea celor care au fost la dezbaterea de joia trecută de la sediul PSD Suceava a fost, din păcate, confirmată de acest eveniment șocant.
Știm deja că autoritatea dascălilor a avut de suferit în ultimii ani și din cauza inexistenței unor măsuri concrete, care să vină cu adevărat în sprijinul acestora.
Poate că ne-am concentrat prea mult pe drepturile elevilor și am uitat de cele ale profesorilor.
Cum ar fi Dreptul De A Fi Respectat!
Sunt convinsă că nici unul dintre noi nu vrem să mai vedem pe rețelele de socializare imagini cu profesori umiliți în timpul orelor.
În anul școlar 2021-2022, Poliția Română a semnalat peste 1800 de violențe în rândul elevilor, numărul acestora fiind de 3 ori mai mare față de anul precedent.
Efectele școlii online se văd astăzi în sălile de curs.
Elevii sunt mai agitați, nu mai au răbdare și nu se mai pot concentra în timpul orelor din cauza expunerii repetate la conținutul rețelelor de socializare.
Unele cazuri par izolate, însă sunt sigură că în realitate numărul acestora este mult mai mare.
Trebuie să venim cu soluții la aceste probleme și mă bucur că am reușit să-i convingem pe partenerii noștri de coaliție să nu mai dezbatem Legile Educației în procedură de urgență, așa cum se stabilise inițial.
Noile legi ale educației trebuie să prevadă, pe lângă drepturi, și responsabilități pentru elevi.
Noile legi trebuie să reinstituie autoritatea cadrelor didactice și să garanteze siguranța celorlalți elevi.
Mirela-Elena Adomnicăi – deputat PSD de Suceava