Luminiţa Aldea: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!”

Pe holul Parlamentului European o artistă suedeză, Elisabeth Ohlson, a expus fotografii. Nu le-am putut privi până la capăt. Sunt ofensatoare, greu de privit. Nu mă deranjează că apără drepturile unor minorități, dar e sacrilegiu să asociezi aceste minorități cu Iisus.
Pentru omul care sunt azi, născută dintr-un tată, care era păcătos ca orice om, dar spunea rugăciuni ca sfinții, care își începea cositul, adunatul recoltelor, încărcatul lemnelor din pădure cu o rugăciune și cu semnul crucii și la sfârșit spunea o rugăciune de mulțumire cu ochii îndreptați spre cer, care mulțumea pentru soare, pentru ploaie, pentru grâne coapte, pentru răsărit și pentru apus, pentru răcoare și pentru umbra copacului, și dintr-o mamă, care aprindea candela pe vatră în fiecare dimineață, făcea semnul crucii pe aluat de câte ori frământa și în ușa cuptorului, când aprindea focul, și care verifica, dacă cuptorul are temperatura potrivită pentru copt pâinea întinzând o mână în el și spunând rugăciunea „Tatăl nostru” și, dacă rezista, era focul bun, dacă se frigea și nu ajungea cu rugăciunea la sfârșit era dogoarea prea mare și se ardea pâinea, expoziția aceea este o blasfemie. M-am simțit jignită. M-am simțit lovită în ceea ce sunt eu și am sfânt.
Eu sunt creștină că nu uit cum se ruga tata… Tot creștină sunt că nu uit cum spunea mama rugăciunea „Tatăl nostru” cu mâna întinsă în gura cuptorului și cu ochii închiși…

Am citit că cineva a scris: „dacă în locul lui Iisus era Mahomed probabil Bruxelles-ul era acum în flăcări” și m-am îngrozit mai tare de aceste cuvinte decât de expoziția – ofensatoare, blasfemiatoare – a artistei suedeze. La libertate de expresie, fie și cretină, nu dai foc. Nu putem fi ca și cei care au îngrozit planeta prin cruzime.
Nu putem lua ca model de apărare al creștinismului focul din islam. Creștinul nu răspunde la ofensă cu dat foc, cu omor și cu distrus, căci nu mai e creștin. Focul naște și mai mult foc. Iubirea naște și mai multă iubire…
Dar cum poate răspunde un creștin la asta!?
Să spună ca Iisus, domnul iubirii și al iertării, în care eu cred: Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!

Autor: Luminiţa Aldea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s