Realizări si fapte bune făcute de suceveni în timpul epidemiei de Coronavirus

Prima dintre ele se referă la realizarea unei linii semi-automate de testare a prezenței coronavirusului COVID-19 de către o echipă de cercetare a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, condusă de domnii prof.univ.dr. Mihai Covașă și prof.univ.dr. Mihai Dimian. Estimările efectuate arată că datorită acestei tehnologii dezvoltate de cercetătorii suceveni este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienți. Aparatura urmează să fie dată în folosiță de Spitatul Județean Sf. „Ioan cel Nou” cel târziu la începutul săptămânii viitoare.

Tot Universitatea „Ștefan cel Mare” a venit în sprijinul studenților care se află în situații dificile și nu-și permit asigurarea condițiilor minime de întreținere. Astfel, începând din 19 martie 2020, acestei categorii de studenți li se va putea asigura o masă de prânz, în limita sumei de 15 lei pe zi, din veniturile proprii ale Universității. În acest sens, studenții care nu sunt angajați și nu au alte surse de venituri vor completa o declarație pe proprie răspundere la administrația căminului C4, comunicând perioada în care vor rămâne cazați în cămin și pentru care doresc să fie sprijiniți cu o masă zilnică.

De asemenea, suceveanul Ștefan Mandachi își pune la dispoziție hotelul de 4 stele „pentru medici/ asistenți medicali/ voluntari în spitale, care au interacționat cu bolnavi/suspecți de Coronavirus de la Spitalul Județean și a oricăror alte spitale orășenești sau sătești dimprejur. Sunt mulți eroi din spitale care știu că sunt deja contaminați și nu vor să-și infecteze familiile, dar n-au unde să doarmă. Cartelele camerelor se iau de la Spital. Sunați la numărul de la recepție hotel și vă redirecționează recepționera.

– polițiști, jandarmi și alte cadre militare care interacționează cu cetățeni contaminați cu Coronavirus care nu respectă legea (fug din spitale, patrulează liniștiți pe străzi, nu respectă regimul de carantină).

Nu putem să chemăm personalul nostru, ca să nu se infecteze dar cadrele medicale sau militare vor intra pe proprie răspundere în hotel și vor primi cartelele pe care noi le predăm la spital și poliție. Noi asigurăm doar paza. În schimb vom oferi câte o masă gratuită de la un restaurant de-al meu în care mai avem dreptul să facem catering.” – a declarat omul de afaceri sucevean.

Tot în contexul epidemiei de coronavirus, jurnalistul Sandrinio Neagu a deschis un cont oricine poate dona bani care vor fi transferați în conturile Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava pentru a veni astfel în sprijinul personalului medical care are și va avea nevoie de tot suportul nostru pentru a se lupta cu noul coronavirus și pentru a trata pacienții care sunt tot mai numeroși de la o zi la alta. Contul în lei deschis la Banca Transilvania este RO26BTRLRONCRT0546962401. In fiecare zi inițiatorul acestui demers postează pe pagina sa de facebook  suma care s-a strâns din donațiile sucevenilor.

De asemenea, se cuvine să ne scoatem pălăria în fața voluntarilor din acestă perioadă. Sunt mulți și nu putem scrie despre fiecare în parte, dar la o simplă căutare pe rețelele de socializare, este imposibil să nu-i găsiți.

Mulțumim tuturor pentru implicare! Curaj! Vom trece și de asta!

(de Dragos Hutuleac)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s