…că și omul e un fel de casă care se distruge dacă vede că nu mai este de folos nimănui….

Fiecare casă părăsită mă emoționează. Între pereții ei, uneori generații la rând și-au trăit poveștile de dragoste, bucuriile, dezamăgirile, nemulțumirile. Acolo, în casa lor și-au împărtășit secretele, au luat hotărâri cu privire la destinul lor, s-au închinat, s-au iubit, s-au urât, au visat, s-au odihnit. În casa lor s-au simțit protejați. Acolo au râs, au plâns, au stat de vorbă. Este uimitor câte poate cunoaște o casă din viața omului. O putem considera cel mai important confident al nostru, un prieten de încredere care nu ne lasă la greu. Într-o lume a incertitudinilor, casa a fost și încă mai este pentru țăranul român elementul central al existenței sale. Dacă avea o casă, deja avea un rost  pe pământ și toate celelalte veneau mai apoi în viața sa în ordinea firească și pe măsura eforturilor depuse. Dar fără casă, toate se lăsau așteptate și indiferent de eforturi, nimic nu se cunoștea. Căci fără casă, omul nici nu avea o direcție anume în viață. Umbla așa…bezmetec. Dar așa, oriunde ar fi fost plecat, la finalul zilei, sau la finalul călătoriei, omul se întorcea acasă. La casa lui. Care devenea punct de plecare și de întoarcere. O ancoră care îl ținea cu picioarele pe pământ și îi oferea certitudinea că are și el un rost pe lume. Acolo își aducea soția, acolo își creștea pruncii, acolo îmbătrâne și își creștea nepoții. Acolo murea iar casa, de obicei, era lăsată moștenire copiilor sau cuiva drag. Rareori se întâmpla ca o casă să rămână părăsită, să fie a nimănui…

Astăzi în schimb, tot mai multe case rămân părasite. Parcă le vezi cum se sting de dorul stăpânilor lor. În fond și caselor le pace să aibă cineva grija de ele. E și asta o formă de afecțiune. Lipsite de atenția omului, se transfomră îmediat într-o imagine tristă și dezolantă. Iar asta se întâmplă uimitor de repede.

În Botești este plin de case părăsite. Aproape că-s mai multe decât oamenii. Culmea e că orice casă locuită, chiar dacă stă în ea un bătrân lipsit de puteri care nu mai poate să o îngrijească cum trebuie de ani de zile, are un aer demn. Și la numai o săptămână după ce bătrânul respectiv moare, aceeași casă îți inspiră milă. Asiști efectiv la o transformare totală care nu poate fi explicată rațional. Parcă știe casa că a rămas singură, a nimănui și asta pare să o distrugă, să o macine, să o slăbească din toate încheieturile. O vezi cum intra în pământ de la sine și, dacă nu-și găsește repede un nou proprietar, în câțiva ani zici că nici n-a existat. Cam așa e și cu oamenii care când văd că nimeni nu le mai poartă de grijă, că rămân singuri, că nimeni nu se mai interesează de soarta lor, se pregătesc să intre în pământ. Că și omul e un fel de casă care trăiește mai mult pentru ceilalți decât pentru sine și tare repede se mai distruge când vede că nu-i mai este de folos nimănui.

(de Dragoș Huțuleac)

2 gânduri

  1. Îmi produc o mare tristețe casele parasite. Poate si pentru ca a noastra, cea parinteasca, a rămas încet, încet înconjurată de case în paragină. De câte ori mergeam la mama, mă uităm cu tristețe la grădinile din jur pline de buruieni, la ușile ferecate și la ferestrele prin care nu mai privea nimeni. E trist și pentru ca privindu-le înțelegi ca în jurul tău se creaza cu timpul un mare gol….Seara frumoasa!

    Apreciază

  2. Și eu am remarcat asta… Când rămâne fără proprietar o casă chiar se degradează mult mai repede,,, ca un corp părăsit de viață. Nu e impresie, e lucru cert, verificabil. Nu stau să găsesc explicații fizice, cu căldura care… Îmi place și mie să cred asta, anume că și casele au un suflet al lor. Bun articol!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s